Hlavní obsah

Slovenští autodopravci přerušili kvůli americkému konvoji blokádu na hranicích

Očekávaný průjezd konvoje americké armády přerušil ve středu blokádu hraničního přechodu Brodské na dálnici D2 z Brna do Bratislavy. Ovšem jen dočasně, řidiči, kteří odklidili svá auta, oznámili, že po průjezdu konvoje hranici znovu uzavřou.

Blokace hranice Brodské-BřeclavVideo: Milan Vojtek, Právo

 
Článek

Unie autodopravců Slovenska (UNAS) začala s protestem v úterý večer. Nákladními auty zablokovali příjezd po dálnici D2 z České republiky. Na dálnici následně vznikla kolona odstavených kamionů a policisté je otáčeli zpět do ČR s náhradní trasou přes Hodonín.

Kdo z řidičů nechtěl či nemohl jet delší trasou, zůstal stát na záchytném parkovišti. Stávkující nakonec kamiony z parkoviště zhruba jednou za tři hodiny pustili zpět na další cestu. Řidiči osobních aut nakonec nebyli protestem postiženi, osobní dopravě i případným záchranářům a dalším nechali stávkující volný průjezd.

Před polednem se blokující vozidla stáhla stranou. Důvodem byl očekávaný průjezd vojenského konvoje americké armády na alianční cvičení na Slovensku.

Slovenští autodopravci chtějí blokovat další hraniční přechody

Ekonomika

„Nechtěli jsme jít do konfliktu s policií,“ řekl jeden z řidičů vyčkávajících na průjezd armády. „Až konvoj projede, půjdeme do toho znovu. A teď už naplno. Ráno nebudou mít v Bratislavě ani rohlíky. Teď to bude až do té doby, než se něco změní,“ řekl další ze stávkujících řidičů.

„Termín ukončení protestu na přechodu Brodské zatím nebyl stanoven,“ potvrdil člen předsednictva UNAS Stanislav Skala. Podle něj aktuálně platí, že přes hranice pustí středeční konvoj vojáků, o dalších zatím nemá informace.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Stávkující dopravci kvůli vojenskému konvoji přerušili protest.

Kromě vjezdu na Slovensko po dálnici z ČR UNAS avizuje rozšíření blokády na tři silniční hraniční přechody Slovenska s Maďarskem a na jeden s Polskem. Na české hranici zablokují i tah z Brna do Trenčína, tedy hraniční přechod Drietoma/Starý Hrozenkov.

Žádají snížení spotřební daně

UNAS a další sdružení chtějí po vládě třicetiprocentní snížení spotřební daně z pohonných hmot na půl roku, stejné snížení sazeb mýtného a úlevy na silniční dani.

Vláda premiéra Eduarda Hegera požadavkům zatím nevyhověla. Na adresu protestujících míří kritika, že se dopravci spojili se sympatizanty krajně pravicové strany Kotlebovci – Lidová strana Naše Slovensko. Organizátoři ale politický podtext akce odmítají.

„Poslechli jsme policii a přerušili protest do průjezdu konvoje. Nechceme jít do sporu a rozhodně nestojíme o to, aby se na nás nabalili nějací vagabundi,“ řekl řidič červeného kamionu vyčkávající na průjezd konvoje.

Ze strany autodopravců to není první protest na hranicích. Dálnici zablokovali před parlamentními volbami v roce 2020. Následně dosáhli splnění některých požadavků, nemalá část jich ale vyřešena není.

Reklama

Výběr článků

Načítám