Hlavní obsah

Slovenští autodopravci chtějí blokovat další hraniční přechody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Členové Unie autodopravců Slovenska (UNAS) blokují od úterý dálniční hraniční přechod s Českou republikou Brodské-Břeclav ve směru na Slovensko pro nákladní dopravu. Ve středu plánují zablokovat další hraniční přechody s Polskem a Maďarskem.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Na dálnici D2 u hranic se Slovenskem se ve středu ráno nárazově tvořily několikakilometrové kolony kamionů.

Článek

Autodopravci by měli zablokovat hraniční přechod Trstená s Polskem a dále Komárno, Slovenské Ďarmoty, Šahy a Medveďov s Maďarskem. Výhledově plánují blokádu nákladní dopravy také na hraničním přechodu Drietoma-Starý Hrozenkov s Českou republikou.

„Nemáme jiné východisko, teď jsou na tahu oni,“ řekl předseda UNAS Stanislav Skala s tím, že vláda nesplnila jejich požadavky. Osobní dopravu a vozidla záchranných složek autodopravci blokovat nebudou, ale v protestu chtějí pokračovat až do splnění svých požadavků.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Na dálnici D2 u hranic se Slovenskem se ve středu ráno nárazově tvořily několikakilometrové kolony kamionů. Důvodem je protest slovenských autodopravců.

Na dálnici D2 ve směru na Slovensko se ve středu nárazově tvoří kolony kamionů. Osobní vozy projedou bez většího zdržení.

Autodopravci protest přeruší na hraničním přechodu Kúty-Brodské v čase přejezdu americké vojenské kolony, která směřuje z Německa, přes Českou republiku na březnové cvičení na Slovensku. Organizátoři protestu se domluvili s policií na přerušení protestu přibližně do půlnoci.

Slovenští autodopravci požadují třicetiprocentní snížení spotřební daně z pohonných hmot na půl roku, dále žádají stejný krok v případě sazeb mýtného a úlevy na silniční dani.

Slovenští autodopravci protestují proti vysokým cenám pohonných hmot

Evropa

„Mýto platíme 19 centů, chtěli bychom to snížit na 12 centů na dobu půl roku, abychom nějak pomohli dopravcům. Dále chceme vratku spotřební daně z 1000 litrů 38 eur,” uvedl Skala.

Slovensko na rozdíl od Maďarska či Polska nezavedlo opatření, která by vedla například ke zlevnění pohonných hmot. Právě kvůli levnějšímu benzinu či naftě začalo mnoho lidí ze Slovenska už dříve jezdit na čerpací stanice do Polska a do Maďarska.

Můžeme vám zabavit auto, varují celníci před dovozem levných paliv z Polska

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám