Hlavní obsah

Slovenský Transpetrol má v Česku zablokovaných 138 miliónů korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenský přepravce ropy Transpetrol má v České republice zablokované peníze. Jde zhruba o 138 miliónů korun. Důvodem je rozhodnutí Ústavního soudu ČR, na jehož základě bylo proti Transpetrolu obnoveno exekuční řízení. Všechny platby za transfer ropy se tak zablokovaly na účtech společnosti Česká rafinérská. Informoval o tom internetový server aktualne.sk.

Foto: Profimedia.cz

Proti slovenskému Transpetrolu bylo obnoveno exekuční řízení.

Článek

"Nezaplacená částka v současnosti činí přibližně 5,3 miliónu eur (138 miliónů Kč)," uvedla společnost Transpetrol.

Celá situace podle serveru vznikla v důsledku snahy podnikatele Ignáce Ilčišina o získání zhruba třetinového podílu v Transpetrolu. Ilčišin se nechal jmenovat předsedou představenstva společnosti Transpetrol a jejím jménem uznal fiktivní dluh 13 miliónů eur. Ten vůči firmě prostřednictvím exekuce v České republice uplatňuje společnost CZ PAP.

Případ se vrátil k městskému soudu

Transpetrol byl už v této kauze úspěšný na Městském soudu v Praze i na Nejvyšším soudu ČR. Tyto instituce loni firmě Transpetrol vyhověly a exekuci na její majetek v Česku zastavily. Dubnový výrok Ústavního soudu ale tato rozhodnutí zrušil a kauza se vrátila k Městskému soudu v Praze, který se jí bude zabývat ve středu, píše aktualne.sk.

"Rozhodnutí Ústavního soudu ČR je pro naši společnost o to překvapivější, že na Slovensku čelí skupina kolem Ignáce Ilčišina včetně soudní exekutorky trestnímu stíhání, během kterého byli její členové prozatím neprávoplatně shledání vinnými z podvodu," uvedla společnost Transpetrol.

Slovenské soudy podle firmy navíc rozhodly, že žádná z těchto osob nikdy nebyla předsedou představenstva Transpetrolu, takže nemohlo dojít k legálnímu vzniku pohledávky. "Pokud česká strana umožní dotáhnutí podvodu pana Ilčišina do konce, budeme nuceni na základě zodpovědnosti českého státu za nezákonnou exekuci vymáhat vzniklou škodu v mezinárodní arbitráži," upozornila slovenská společnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám