Hlavní obsah

Slovenský Gevorkyan chce na pražské burze přejít na hlavní trh Prime

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenská společnost Gevorkyan, která vyrábí kovové součástky procesem práškové metalurgie, chce do konce letošního roku přejít z trhu Start pražské burzy na její hlavní trh Prime. Součástí záměru aktuálně není nová emise akcií společnosti. Firma o tom ve středu informovala v tiskové zprávě. Na regulovaném trhu Prime se nyní obchoduje osm společností.

Foto: Profimedia.cz

Zakladatel společnosti Gevorkyan a majoritní akcionář Artur Gevorkyan.

Článek

Zároveň Gevorkyan diskutuje možnosti duálního obchodování s Burzou cenných papírů v Bratislavě. Firma zdůraznila, že nejde o stahování akcií z pražské burzy, která pro společnost i nadále zůstane primární burzou.

„Mám takové tušení, že už jsme dospělá ryba a patříme do velkého akvária, tedy na hlavní trh. Také proto, že je tam vyšší likvidita a může to ještě více zvýšit kredibilitu u obchodních partnerů,“ komentoval záměr zakladatel společnosti a majoritní akcionář Artur Gevorkyan.

Doplnil také, že s hlavním trhem se pojí možnost otevřít se větším zahraničním fondům.

Obchody na pražské burze loni stouply nejvíce za šest let

Ekonomika

Pražská burza má podle mluvčího Jiřího Kovaříka radost z toho, že Gevorkyan dorostla přechodu na hlavní regulovaný trh, kde se otevře možnost získat akcie firmy zahraničním investorům.

„Pokud se Gevorkyan začne do konce roku obchodovat na trhu Prime, půjde o první takový přechod z trhu Start, což lze jednoznačně považovat za úspěch,“ řekl analytik Wood & Company Lukáš Novotný.

Je podle něj pravděpodobné, že se s přechodem na nový trh pražské burzy zvýší Gevorkyanu likvidita a zároveň stoupne šance na zařazení titulu do hlavního indexu pražské burzy PX.

Gevorkyan se stala největší emisí na trhu Start pražské burzy. Zároveň jde o první zahraniční firmu na tomto trhu. Investoři loni v červnu při veřejném úpisu investovali do akcií firmy přes 727 milionů korun.

Trh Start je určen pro rozvíjející se malé a střední české firmy, pro které je cestou, jak se dostat ke kapitálu. Těmto podnikům nabízí možnost získat kapitál přímo od investorů za zjednodušených podmínek.

Gevorkyan disponuje pokročilými technologiemi včetně 3D tisku kovových součástek. Firma působí na globálním trhu a má rostoucí portfolio zákazníků působících v mnoha odvětvích.

Podle webových stránek je Gevorkyan rodinná firma, založená v roce 1996 na „zelené louce“. Během pandemie covidu-19 začala vyrábět mimo jiné certifikované masky na vícenásobné použití.

Pražská burza je nejsilnější za sedm měsíců

Ekonomika

Reklama

Související témata:
Artur Gevorkyan

Výběr článků

Načítám