Hlavní obsah

Slovensko snižuje na tři měsíce DPH pro gastronomii a sportoviště

Slovenská vládní koalice se v pátek dohodla na snížení daně z přidané hodnoty (DPH) pro gastronomický sektor a sportoviště ze současných dvaceti na deset procent. Parlament má o návrhu hlasovat v úterý.

Foto: Pool New, Reuters

Slovenský ministr financí Igor Matovič

Článek

Snížení DPH má platit první tři měsíce příštího roku. Ministr financí Igor Matovič (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OLaNO) uvedl, že snížení DPH na jedno čtvrtletí způsobí výpadek na daních asi 30 milionů eur (731 milionů korun).

„Věřím, že návrh získá podporu napříč politickým spektrem,“ řekl Matovič.

Snížení DPH bude platit například také pro lyžařský areál na Donovalech, který vlastní předseda parlamentu a vládního hnutí Jsme rodina Boris Kollár. Matovič tvrdí, že Kollár snížení daně nepodporoval, ale zbytek koalice (OLaNO a strana Za lidi) to považoval za správné rozhodnutí.

Poslanec strany Za lidi Juraj Šeliga nevyloučil, že snížení DPH by mohlo být trvalé, pokud restaurace a další podniky, kterých se to týká, budou poctivě vykazovat tržby. „Věřím, že snížení DPH je dobrá zpráva nejen pro gastro, ale i pro spotřebitele,“ řekl Šeliga.

Zmocněnec vlády pro mládež a sport bývalý tenista Karol Kučera (OLaNO) konstatoval, že provoz sportovišť je energeticky velmi náročný.

Nulová daň u potravin v Polsku pokračuje

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám