Hlavní obsah

Slovensko omezuje vlaky zdarma, aby zbylo místo pro platící cestující

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Měsíc po zavedení možnosti cestovat na Slovensku vlaky zdarma pro děti, důchodce a studenty přišlo první omezení. Železniční společnost před Vánoci omezila vydávání jízdenek zdarma na některé dálkové vlaky.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Z důvodu většího počtu cestujících v předvánočním období zavedly železnice v některých vlacích limity na místa pro ty, kteří za jízdenku neplatí. Zájemců o cesty je totiž mnoho a lidé, kteří za jízdenku musí zaplatit, by se do vlaku nemuseli dostat.

Podle mluvčí Železniční společnosti Slovensko Jany Morháčové je potřebné zavést stejné šance pro lidi jezdící zadarmo a pro ostatní cestující, kteří si jízdenku zaplatí. „Předpokládáme, že se pouze ojediněle vyskytne případ, kdy se limit místenek zadarmo naplní,“ dodala mluvčí.

Zatím není jasné, jak dlouho bude opatření platit, dopravce se rozhodne po svátcích.

Buď zaplatí, nebo počkají

Limity budou určeny pro každý dálkový spoj individuálně. Po jeho vyčerpání si mohou ti, co chtěli cestovat zdarma, vybrat. Buď si koupí jízdenku za běžnou cenu, nebo počkají na další vlak.

Podle Morháčové se platícímu cestujícím nesmí stát, aby se do cíle cesty nedostali. Cestující se zaplacenou jízdenkou, na rozdíl od té zadarmo, může cestovat i jiným spojem. Plány na cestu se mu však bez limitů mohly zkomplikovat, případně se lidé do cíle dostali později, než předpokládali.

Televize Joj uvedla příklad studenta, který chtěl zdarma cestovat z Bratislavy do Spišské Nové Vsi. Musel však zaplatit devět eur (248 Kč). Podkladní mu totiž vysvětlila, že limit pro jízdenky zdarma je v tomto vlaku již vyčerpaný.

Země zavedla cestování vlaky zdarma pro děti, studenty do 26 let a důchodce nad 62 let před měsícem.

Reklama

Výběr článků

Načítám