Hlavní obsah

Slovensko chce rozdávat chudým těstoviny a mouku

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Na rychlý růst cen potravin reagovala vláda premiérky Ivety Radičové návrhem na rozdávání potravin nejchudším vrstvám obyvatelstva. Radičová se v úterý setkala s ministry zemědělství a hospodářství, aby projednala možnosti zmírnění dopadu růstu cen potravin.

Foto: Profimedia.cz

Lidé, kteří pobírají dávky v hmotné nouzi, by měli dostat od státu těstoviny.

Článek

Vládní představitelé zdůraznili, že růst cen potravin mají na svědomí především světové trhy a Slovensko se pokusí růst cen přibrzdit.

Vláda chce rozdávat potraviny občanům odkázaným na dávku ve hmotné nouzi. „Chtěli bychom zdarma distribuovat například bezvaječné těstoviny těm, kteří pobírají dávky v hmotné nouzi,“ uvedl ministr zemědělství Zsolt Simon.

Dávku v hmotné nouzi pobírá na Slovensku 190 000 lidí, když se připočtou jejich rodiny, je na ně odkázáno 345 000 lidí, což je asi sedm procent obyvatel země.

Lidé by měli dostávat i mouku. Náklady na zpracování zaplatí EU.

Rychlé zvyšování cen potravin bylo tématem nedávného summitu zemí Visegrádské čtyřky, Německa, Rakouska a Ukrajiny v Bratislavě. „Věřím, že společně nalezneme řešení, jak zastavit bezbřehé a spekulativní zvyšování cen,“ uvedla po summitu premiérka Radičová.

Reklama

Výběr článků

Načítám