Hlavní obsah

Slováci jsou opět napřed, ekonomika jim rychle roste

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Slovenská ekonomika v prvním čtvrtletí po zpřesnění údajů meziročně vzrostla o 4,8 procenta, zatímco na konci loňského roku ještě vykazovala propad o 2,6 procenta. Informoval o tom v pátek tamní statistický úřad, který v květnu růst hrubého domácího produktu za první tři měsíce letošního roku odhadl na 4,6 procenta. Ekonomika se vrátila k růstu po více než roční pauze. Na její propad měla největší vliv světová hospodářská krize.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Bratislavský hrad

Článek

Z jednotlivých složek HDP si na začátku letošního roku meziročně nejvíce polepšil zahraniční obchod. Export vzrostl o 16,8 procenta, dovoz se zvýšil zhruba o desetinu. Konečná spotřeba veřejné správy se zvýšila o 6,2 procenta, dál však zaostává spotřeba domácností. Ta se zvýšila pouze o 0,4 procenta. Investice ve stejném rozsahu klesly.

Slovenská ekonomika se začátkem letošního roku vrátila k růstu, loni ji do minusu stáhla zmíněná globální krize. Ta mimo jiné snížila zakázky firem a tisíce lidí připravila o práci.

Podle odhadů několika institucí by Slovensko letos mělo patřit k zemím s nejvyšším hospodářským růstem v Evropské unii.

Jen pro srovnání - i česká ekonomika začíná růst, ale pozvolna. Hrubý domácí produkt si totiž v prvním čtvrtletí letošního roku meziročně polepšil o 1,2 procenta. Vyplývá to z předběžných údajů Českého statistického úřadu zveřejněných v polovině května. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám