Hlavní obsah

Škromach chce zvýšit důchody až o 600 korun

Právo, Hana Kadečková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Průměrně o 500 až o 600 korun by se měly od ledna příštího roku zvýšit důchody. Měly by tak vzrůst v průměru o 5 až 7 procent. Je to alespoň představa ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha, jak ji v úterý popsal Právu.

Foto: Promo_ foto Hordur Sweisson
Článek

Ministr tak hodlá splnit své sliby důchodcům, že valorizace v roce 2005 bude výrazně vyšší, než ta letošní, kdy průměrný starobní důchodce dostal navíc pouhé 144 koruny a jeho penze tak dosáhla částky 7227 Kč.

"Základní pravidlo dohodnuté i na koaličních jednáních v Kolodějích je, že musí být udržen poměr průměrného důchodu k průměrné mzdě nad 40 procenty. Dále vycházíme z předpokladu, že inflace dosáhne v červenci hodnoty 3,8 procenta proti stejnému období v loňském roce. Důchody tedy musí vzrůst minimálně o tuto výši. K tomu je však zapotřebí připočítat i růst mezd, což je další faktor," popsal Škromach systém valorizace.

Podle jeho odhadů by si takováto valorizace vyžádala ze státního rozpočtu 15 až 16 miliard korun, zatímco letošní valorizace stála 4,6 miliardy.

Valorizovat chce i základy

"Způsob valorizace by měl být jiný než v minulých letech," dodal Škromach. Vláda by tentokrát měla valorizovat nejen procentní část důchodu, ale i jeho základní sazbu, která je stejná pro všechny penzisty a která nebyla zvyšována už od července 1998.

"Vzhledem k tomu, že vývoj cen je stejný pro všechny důchodce, předpokládáme, že v rozmezí o 100 až 200 korun zvýšíme i základní sazbu důchodu," konstatoval ministr. Znamená to, že základní část důchodu by se zvýšila ze současných 1310 korun na 1410 až 1510 Kč. "Tím bychom výrazněji podpořili nižší důchody," zdůraznil Škromach.

Reklama

Související články

Vláda se dohodla na cílech důchodové reformy

Vláda se ve středu shodla na hlavních cílech reformy důchodového systému a pověřila premiéra Vladimíra Špidlu, aby o konkrétní podobě nového systému výpočtu...

Výběr článků

Načítám