Hlavní obsah

Poslanci schválili příspěvky rodinám a důchodcům

Právo, Novinky, Hana Kadečková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Koalice ve Sněmovně prosadila pro rodiny s dětmi a důchodce slíbené sociální kompenzace za změny v zákoně o dani z přidané hodnoty. Rodiny se tak od 1. června mohou těšit na o 1000 korun vyšší rodičovský příspěvek. Zákon musí ještě schválit Senát a podepsat prezident Václav Klaus.

Foto: Vratislav Konečný

Králický Sněžník, oblý vrch uprostřed, od kláštera Hedeč nad městem Králíky

Článek

Kromě zvýšení rodičovského příspěvku se podle schváleného návrhu rodinám, které mají nárok na přídavek na dítě vyplatí 1. června jednorázový příspěvek ve výši 2000 korun a to na každé dítě. Důchodci dostanou ke stejnému datu jednorázově přidáno 1000 korun.

"Myslím, že to je úspěch a že to znamená i určité zmírnění obav občanů, kteří očekávají i se vstupem do EU určité problémy s cenami. Je to dobrá zpráva a myslím, že nikdo by neměl mít strach ze změn cen. Podle našich odhadů bude mít změna DPH dopad do inflace kolem jednoho procenta, takže kompenzace plně pokrývají náklady, které rodiny budou mít. A dokonce si dovolím tvrdit, že je výrazně překročí," uvedl ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach.

Ministr financí Bohuslav Sobotka poslance informoval, že v krátké době předloží i novelu zákona o dani z příjmů, která by měla přinést další úlevy pro rodiny a podnikatele. Jde o společné zdanění manželů či změny v odpisových sazbách.

Od roku 2005 by mohli manželé s jedním či více dětmi vykazovat příjmy společně. To by však pomohlo pouze těm rodinám, kde jeden z manželů nepracuje nebo vydělává mnohem méně než druhý. Úlevy se však projeví až při podání daňového přiznání v roce 2006.

Místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip (KSČM) Právu řekl: "Myslím, že to není kompenzace, že to je jen umlčení lidí."

Podle poslance za ODS Martina Kocourka je prosazení kompenzací od koalice "velmi laciné předvolební gesto", neboť kompenzace přijdou v červnu, tedy v termínu voleb do Evropského parlamentu. "Nemohu souhlasit s principem, že každé rodině seberu 10 tisíc a potom jí jeden tisíc dám. To já považuji opravdu za velmi laciné a neodpovědné. Navíc na to státní rozpočet nemá peníze," řekl Právu Kocourek.

Související témata:

Výběr článků

Načítám