Hlavní obsah

Školy mohou od února opět zdražit obědy

Vyhláška ministerstva školství kvůli růstu cen potravin umožňuje od února školám zvýšit ceny stravenek, a to až o pětinu. Ministerstvo zároveň výrazně navýšilo dotační programy pro děti, jejichž rodiče nemohou svým dětem obědy ve školní jídelně dopřát. Ke změnám cen však nemusí dojít nárazově.

Foto: Profimedia.cz

Školní jídelna. Ilustrační foto

Článek

„Navýšili jsme ceny obědů už v září a do konce školního roku už je rozhodně navyšovat nebudeme. Bylo to o korunu, takže nic drastického. Pokud vím, kolegové v okolí zůstávají také na stejném. Ale to neznamená, že jinde s tím problém není,“ popsala Právu Bohuslava Burá, ředitelka ZŠ Vendryně na Frýdecko-Místecku, členka Rady Asociace ředitelů ZŠ.

Ministerstvo změnu vyhlášky vysvětlovalo tím, že při růstu cen potravin a při zachování dosavadních stropů na ceny stravenek by mohly jídelny začít nakupovat nekvalitní potraviny. To zatím podle Buré u ní ve škole nehrozí. „O kvalitu potravin se neobávám. Ale jistě, v jiných oblastech může být situace tíživější,“ uvedla.

Vyhláška umožňuje zvednout limit ceny obědů pro děti ve věku od sedmi do deseti let z 39 na 47 korun. Pro děti od 11 do 14 let činil dosud limit 41 korun a může dosáhnout na 50. V případě 15letých a starších strávníků se může strop vyhoupnout ze 45 korun na 54. Šestiletí a mladší nyní mají oběd maximálně za 30 korun a limit se zvyšuje o šest korun.

Mnoho škol maximální částky na obědy nevybíralo. Jak ale před časem popsalo Právo, řada z nich kvůli rostoucím cenám potravin a energií zvedala ceny v rámci limitů už v lednu.

V českobudějovické ZŠ Pohůrecká zvyšovali ceny stravenek o dvě koruny a od ledna se chystali zvednout asi o stejnou částku platbu znovu. „Někteří rodiče dětem obědy po zdražení odhlásili. Jde především o matky na mateřské dovolené, které jsou doma, a děti tak chodí na oběd domů,“ řekla Právu ředitelka školy Dana Walterová.

Školní obědy od ledna znovu zdraží

Domácí

Desítky milionů korun navíc

Ministerstvo zároveň přisypalo peníze do dotačních programů na školní obědy pro děti ze sociálně slabších rodin. Původně na tento rok vyčlenilo 60 milionů, od ledna je k dispozici sto milionů. O peníze mohou žádat neziskové organizace, které se školami spolupracují a jež finanční prostředky přerozdělují.

Program funguje od roku 2016. Podle ministerstva a průzkumů se děti lépe začleňují do kolektivu a zlepšuje se jim i prospěch. Hladovému se mozek těžko prokrvuje.

„V praxi se potvrdila velmi úzká provázanost mezi základní potřebou žáka, tedy pravidelným obědem a jeho školními výkony,“ vysvětloval před časem náměstek ministra Jan Mareš.

„Chceme pomoci potřebným rodinám tak, aby žák měl možnost zúčastnit se všech školních aktivit díky prominutí úhrady za školní stravování a nebyl vyčleňován z kolektivu,“ dodal.

Zájem o dotaci každoročně stoupá. V prvním roce vyhlášení získalo podporu přibližně 3700 žáků v 580 školách, ve školním roce 2021/2022 to bylo 9500 žáků v 920 školách. Podobný projekt má i ministerstvo práce a sociálních věcí. Díky projektu Obědy do škol zdarma ve školním roce 2021/2022 obědvalo 14 158 dětí z téměř tisícovky škol.

Jednou z neziskovek, které obědy dětem zajišťují, je Women for Women. „Spolupráce s ní je výborná. Vždy, když jsme vysvětlili, proč dotaci potřebujeme, dostali jsme ji,“ pochvalovala si ředitelka Burá. Jídelnu v její škole navštěvuje na 400 dětí, z toho asi 20 má obědy dotovány.

Nicméně podle neziskovky může být letos hůře. Women for Women zkraje roku varovala, že kvůli drahotě nebude obědvat ve škole každé šesté dítě, zatímco loni to bylo každé osmé.

Zájem o příspěvek na školní obědy vzrostl o 31 procent, oznámila organizace

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám