Hlavní obsah

Školám chybí 71 miliónů na 14. platy učitelů

Právo, Zdeňka Látková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zhruba 71 miliónů korun chybí ředitelům regionálních škol - mateřských, základních, středních, speciálních a vyšších odborných - na 14. platy pro učitele i nepedagogické zaměstnance. Tyto platy mají být zaměstnancům škol vyplaceny už za pár dní, ještě před Vánoci, ve výplatě za listopad.

Foto: Stanislav Juga

Na bruntálském náměstí se bude o nadcházejícím víkendu tančit a zpívat.

Článek

Pokud na ně ale školy nedostanou zbývající prostředky, každý zaměstnanec by podle školských odborů průměrně přišel zhruba o 130 korun, ale u mnohých by ztráta mohla činit až 500 korun hrubého.

Ministerstvo: peníze odešly včas

Lidé ve veřejné sféře mají nárok na čtvrtinu svého platu. Například při šestnáctitisícové základní mzdě jsou to čtyři tisíce korun. Ministerstvo školství však tvrdí: peníze odešly včas, ale školy si drží víc kantorů, než se předpokládalo.

Prostředky se zatím nedostávají ve většině krajů, ale největší problémy mají v Moravskoslezském a Jihomoravském kraji. V prvním chybí 12,5 miliónu korun a v druhém 6,5 miliónu. Co je důvodem nedostatku? Podle odborářů kraje nedostaly dost peněz od resortu školství, a to zase obdrželo méně, než mělo, od ministerstva financí.

"Nás to ale nezajímá. Je na ministryni, aby peníze našla, případně vyjednala finanční posilu pro resort," řekla Právu šéfka jihomoravských školských odobrů Růžena Šalomonová.

MF počítalo s 10 procenty

Finanční propad vznikl podle místopředsedy školských odborů Jiřího Valenty už ve chvíli, kdy MF převedlo na školství částku na 10 procent 14. platů (později vláda rozhodla, že ji zvýší na 25 procent).

Finance podle Valenty nevzaly v úvahu, že ve školství pracuje víc zaměstnanců vyššího věku, zařazených ve vyšších platových třídách, a tedy i s vyššími platy. "Ministerstvu chybělo na 14. platy celkem 150 miliónů, ale skoro polovinu, a to zhruba 69 miliónů, už našlo ve svých rezervách a zaslalo krajům," tvrdí Valenta. Pořád chybí 71 miliónů. Odbory podle něj ještě počkají, jak dopadne středeční jednání krajských zástupců s resortem školství.

Ministerstvo školství ale podle všeho krajům, a tedy ani školám, žádné další peníze nedá. Jak Právu řekla Michaela Lagronová z tiskového odboru úřadu, na kraje poslali dostatečnou částku, která plně pokrývá 14. platy ve výši 25 procent. Ze státního rozpočtu i z resortní rezervy to bylo dohromady 1,054 miliardy korun, z čehož je 770 miliónů na samotné platy a 284 miliónů korun na odvody.

Stále stejný počet zaměstnanců

Podle ministerstva školám peníze chybějí, protože proti roku 2003 nesnížily počet zaměstnanců o dvě procenta, jak velí reforma veřejných financí. Za první tři čtvrtletí tohoto roku se počet zaměstnanců v regionálním školství snížil o 3420, tedy o 1,5 procenta.

Podle ministerstva tak ve školách pracuje už devět měsíců zhruba o tisíc lidí víc, než pro kolik plánovali rozpočet. Tito zaměstnanci "spotřebovali" zhruba 200 miliónů, a to je podle ministerstva příčinou, že se v některých školách nebo krajích mohou snížit také prostředky určené na odměny.

Reklama

Související články

Buzková: Učitelé si určitě polepší

Učitelé by si měli s novou platovou tabulkou v příštím roce polepšit. Na základních školách až o tři tisíce korun měsíčně, a na středních o víc než tisícovku....

Sněmovna připravila kraje o peníze na školy

Kraje dostanou v příštím roce z vybraných daní navíc jen 28 miliard korun. Vláda jim původně chtěla dát 56 miliard, pak ale ČSSD odhlasovala pozměňovací návrh,...

Výběr článků

Načítám