Hlavní obsah

Sklárny ve Světlé chce koupit firma, která prý obnoví část výroby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SVĚTLÁ NAD SÁZAVOU

Sklárny Sklo Bohemia ve Světlé nad Sázavou chce koupit soukromá firma. Podle záměru, který investor představil městské radě, plánuje ve sklárnách obnovit strojní výrobu skla, v níž by mohlo už ve druhém čtvrtletí příštího roku najít práci 300 lidí. Informoval o tom místostarosta města Josef Böhm.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Pec na výrobu olovnatého křišťálu ve sklárnách ve Světlé nad Sázavou.

Článek

Jméno investora neuvedl. Na zadlužené sklárny, v nichž pracovalo přes 1200 lidí, byl v pátek prohlášen konkurz.

Böhm uvedl, že o koupi celých skláren má zájem místní podnikatel, který se pohyboval i ve sklářství. Je to první investor, který se na radnici objevil. Kdysi byl zaměstnán ve Sklo Bohemia, později byl spolumajitelem jedné menší sklárny v okolí Světlé. "Ale podrobnosti týkající se firmy nám nesdělil," řekl místostarosta.

Radním prý podnikatel řekl, že za ním stojí jiné společnosti, včetně zahraniční sklárny. Zároveň je upozornil na to, že se nechystá vracet k tradiční ruční výrobě broušeného křišťálu, která dosud tvořila část výrobního programu skláren.

Investor usiluje o podporu světelské radnice proto, že na páteční schůzce věřitelů Sklo Bohemia byl prodej skláren jako celku zamítnut. Věřitelé se dohodli na tom, že se majetek společnosti bude zpeněžovat po částech.

"Ale myšlenka, aby se ta sklárna prodala celá, se nám líbí víc," podotkl Böhm. Podnikatel prý se svým záměrem vystoupí i na středečním zasedání městského zastupitelstva ve Světlé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám