Hlavní obsah

Sklárny ve Světlé a v Poděbradech nemají výplaty pro zaměstnance

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Firmy Sklo Bohemia ve Světlé nad Sázavou a Sklárnám Bohemia v Poděbradech ze skupiny Bohemia Crystalex Trading (BCT) nemají výplaty pro své zaměstnance. Novinkám to potvrdil předseda odborářů Vladimír Kubinec. Na 1750 lidí tak bude bez peněz. Ve Světlé byl výplatní termín v pátek, v Poděbradech by měli lidé mzdy dostat až 14. října.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

"Naše předpoklady se naplnily. Budeme demonstrovat," řekl Novinkám Kubinec. Již ve čtvrtek upozornil, že účty společností jsou obstaveny bankami, proto lidé pravděpodobně peníze nedostanou.

Přesto je však podle něj čas situaci řešit. "Lidi jsou bez prostředků. Nemohou dostat podporu v nezaměstnanosti, protože zaměstnaní jsou," připomněl Kubinec. Podle něj by tyto problémy měl řešit především stát, který má ve sklárnách a porcelánkách podíly.

V oficiálním sdělení zaměstnancům stojí, že firma se prozatím nepodařilo/nepodaří získat peníze v dané termíny. Peníze sice na účtech částečně byly, ale společnosti mají účty zablokované a nemohou tak s nimi disponovat. 

V Poděbradech se podle mluvčího skupiny BCT Karla Samce ve čtvrtek při jednání vedení podniku a odborářů s předběžným insolvenčním správcem podařilo dohodnout, že by se mzdy do konce října ještě mohly vyplatit. To ale jen v případě, že se podaří inkasovat peníze za dokončení zakázky a věřitelské banky budou souhlasit s jejich použitím na výplaty. Podobný model by vedení chtělo uplatnit také ve Světlé, tam ale zatím nebyl jmenován insolvenční správce, jak napsala ČTK

Firmy jsou bez peněz od konce září

Skupina firem kolem BCT je kvůli nedostatku provozního kapitálu od 22. září v insolvenčním řízení. Ve Sklárnách Kavalier v Zásadě a v novoborském Crystalexu se ale stále vyrábí a tamní zaměstnanci své mzdy dostali stejně jako pracovníci mateřské BCT. Naopak sklárny ve Světlé a Poděbradech nebyly klíčovými provozy a výroba se tam už v minulém týdnu zastavila.

Odborový svaz zaměstnanců průmyslu skla a porcelánu je připraven 23. října demonstrovat před Úřadem vlády. "Bude to signál k tomu, aby se situace začala řešit," řekl ve čtvrtek Novinkám předseda odborů Kubinec.

Reklama

Výběr článků

Načítám