Hlavní obsah

Sklárny v Chlumu u Třeboně mají znovu ožít

Právo, Jiří Falout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JIŽNÍ ČECHY

Dobrá zpráva obletěla týden obec Chlum u Třeboně na Jindřichohradecku. Místní sklárny, v nichž od loňského podzimu postupně ztratilo práci 500 lidí, mají nového vlastníka, který chce znovu rozjet výrobu.

Foto: Eva Shareefa

Festival Arabesque 7.ročník 2016 v Mladé Boleslavi

Článek

Novým majitelem se stal podnikatel Ferdinand Stasek, který vlastní mimo jiné firmu na výrobu sklářských forem Skloform nebo třeboňský pivovar Bohemia Regent. 

O koupi skláren od společnosti Crystalex se sídlem v Novém Boru usiloval už začátkem letošního roku. Jednání však tehdy skončila neúspěšně. "Vlastníkem jsem od pátku 16. července," potvrdil Právu Stasek.

Okamžitě se obrátil na Úřad práce v Jindřichově Hradci s požadavkem na téměř devět desítek zaměstnanců. "Požádal si o prostředky z aktivní politiky zaměstnanosti na 89 zaměstnanců," řekla ředitelka jindřichohradeckého pracovního úřadu Stanislava Zemanová. Poznamenala, že zájem o práci ve sklárnách prozatím značný. Hlásí se hlavně bývalí zaměstnanci.

Stasek chce nové pracovní síly nabrat ve třech etapách. K 1. srpnu má ve sklárnách pracovat již avizovaných 89 zaměstnanců. K dalším etapám dojde 15. srpna a 1. září. "Záleží jen na lidech, zda chtějí dělat nebo ne. Sortiment i zakázky jsou," poznamenal Stasek.

Šance na práci

Opětovné rozjetí sklářského provozu bude mít příznivý dopad na nezaměstnanost v Chlumu o okolí. "Pokud pan Stasek opravdu přijme 89 zaměstnanců, nezaměstnanost se na Chlumecku sníží z dosavadních 18 na 11 procent," reagovala Zemanová.

"Jakékoliv množství lidí, které pan Stasek zaměstná, bude nesmírným přínosem pro život v obci. Lidé zatím žijí z odstupného, které dostali od minulého vedení, ale peníze se tenčí a jednou jim dojdou," je přesvědčen starosta Chlumu u Třeboně Jiří Sedláček.

Sklárna v Chlumu u Třeboně

Vybudovala ji v roce 1891 firma Stölze namísto bývalé železárny. Její výroba byla provázena obdobími mimořádné prosperity, ale i řadou kritických období, kdy musela být výroba drasticky omezována, ale přesto se její provoz nikdy zcela nezastavil. Až do počátku roku 1945. Hned po skončení 2. světové války byl provoz znovu obnoven. Závod navázal na tradice jihočeského sklářství a orientoval se na rozvoj ruční výroby, v níž až do konce devadesátých let zastával místo na špičce českého sklářství.

Radost mu však zastírají zkušenosti, které nasbíral při dlouholeté práci ve sklárnách. "Vím, jak je obtížné přivést takto umrtvené sklárny znovu do provozu. Vím taky, jak vypadá vyhaslá pec," dodal starosta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám