Hlavní obsah

Skláři v České Lípě už mohli žádat o náhradu ušlé mzdy

Právo, Jaroslav Švehla
Nový Bor

Po několika měsících byl v úterý v novoborském Crystalexu opět čilý ruch. V prostoru recepce zkrachovalé sklárny čekaly ve frontě desítky bývalých zaměstnanců. Českolipský úřad práce zde totiž zřídil provizorní úřadovnu, kde mohou skláři žádat o mzdu, kterou jim zaměstnavatel nevyplatil.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Bývalí zaměstnanci Crystalexu v úterý žádali o náhradu mezd.

Článek

Žádosti o náhradu mzdy začal úřad práce přijímat v pondělí díky změně insolvenčního zákona, kterou prezident podepsal 3. července. Kvůli nedostatkům původního zákona zůstali pracovníci Crystalexu půl roku prakticky bez peněz.

„Nedostal jsem pětkrát výplatu. Doufám, že za svou práci dostanu zaplaceno,“ řekl v pondělí dopoledne před branou Crystalexu Jan Makovec z České Lípy. V ruce držel dva formuláře, které musí vyplnit, aby dostal peníze.

„Vyplním to doma, a přijdu znovu zítra, nechce se mi čekat ve frontě. Když jsem vydržel půl roku, jeden den mě stejně nevytrhne,“ řekl s hořkým úsměvem Makovec, který věří, že se Crystalex pod novým majitelem zase zvedne na nohy.

Podle mluvčí českolipského úřadu práce Marcely Ottové o náhradu ušlých mezd v novoborském Crystalexu žádalo v úterý okolo 200 lidí, další přišli na Úřad práce do České Lípy. „Žadatelé o náhradu mzdy si musí s sebou přinést občanský průkaz, kartu pojištěnce, číslo bankovního účtu, pracovní smlouvu a doklad o ukončení pracovního poměru,“ vyjmenovávala mluvčí českolipského úřadu práce Marcela Ottová s tím, že potřebné formuláře jsou k dispozici na webových stránkách ministerstva sociálních věcí, nebo je lze vyzvednout a vyplnit na místě.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Od ledna zůstalo 1300 zaměstnanců Crystalexu bez peněz.

Na Českolipsku zůstalo od začátku letošního roku okolo 1300 zaměstnanců Crystalexu až půl roku bez peněz. Nyní mají šanci, že alespoň část peněz dostanou. Náhrady mezd umožňuje vyplatit novela insolvenčního zákona, kterou prezident podepsal 3. července.

„Pokud vše půjde hladce, první peníze bychom mohli vyplácet na začátku srpna,“ dodala Ottová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám