Hlavní obsah

Silná německá ekonomika dává práci pěti miliónům lidí v ostatních zemích EU

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Síla německé ekonomiky zajišťuje ostatním členským státům Evropské unie (EU) 4,8 miliónu pracovních míst. Vyplynulo to ze studie německého institutu Prognos, o níž informovala agentura DPA. Dynamická německá poptávka není brzdou vývoje v okolních zemí, ale naopak je klíčová pro jejich ekonomický růst, domnívá se institut.

Foto: Clynt Garnham Industry / Alamy , Profimedia.cz

Z německého průmyslu a z něj pramenící poptávce po dovozu zboží profitují především sousední země.

Článek

V roce 2015 Německo ze zemí EU dovezlo zboží v hodnotě 620 miliard dolarů (16,23 biliónu korun). Hypotetický pokles německé konkurenceschopnosti by znamenal pokles výkonu ekonomiky v celé EU o 36 miliard eur (942 miliard korun).

Studie nabourává mýtus živený americkým prezidentem Donaldem Trumpem, podle nějž silná německá ekonomika a její přebytek zahraničního obchodu ostatním zemím škodí, připomněl list Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Z německého průmyslu a z něj pramenící poptávce po dovozu zboží profitují především sousední země. Hlavními importéry do Německa tak jsou Nizozemsko, Francie a Belgie, následované Itálií, Polskem a Českem.

Západní soused představuje pro Česko vůbec nejdůležitějšího obchodního partnera. V roce 2015 do Německa mířilo 38,6 procenta českého exportu v rámci EU. Na dovozu z EU do Česka se pak Německo podílelo z 39,6 procenta. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám