Hlavní obsah

Síkela slibuje tisícovou úlevu u energií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úleva prostřednictvím úsporného tarifu, který pro domácnosti chystá ministerstvo průmyslu a obchodu, bude činit tisíce korun, maximálně však okolo 9000 korun. České televizi to řekl ministr Jozef Síkela (za STAN). Podle resortního exministra Karla Havlíčka to je ale nedotažené a stát by měl pomoci víc.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„U malé domácnosti s malou spotřebou se bavíme o řádech tisíců (korun). U velké domácnosti s velkou spotřebou se částka v tisících může blížit dvouciferné hranici,“ sdělil v neděli ČT Síkela.

Nejvyšší možná podpora tedy bude pod 10 tisíc korun. Na mysli měl zřejmě podporu za půl roku topné sezony.

Síkela: Probíhá energetická válka, Česko potřebuje solidaritu

Ekonomika

Ministr už dříve Právu řekl, že stát bude tarifem kompenzovat vysoké ceny elektřiny a plynu. Úlevu ve výši 15 až 20 procent poskytne do určité spotřeby. Výši úlevy i hranici spotřeby pro ni kabinet teprve stanoví. „Vláda bude tarif schvalovat ve středu,“ potvrdil v pondělí Právu mluvčí resortu Vojtěch Srnka.

Domácnosti budou moci vy­užít hned dva úsporné tarify, zvlášť pro elektřinu a plyn. Po­dle Síkely nebudou muset o nic žádat, výhodný tarif získají automaticky a ten se promítne i do záloh. Neuplatní ho však u chalup, chat či například při dobíjení elektromobilů.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN)

Tarif má platit od příští topné sezony, zřejmě od října, na nejméně půl roku. Síkela nevyloučil prodloužení doby platnosti.

Podle opozice je ale chystaná vládní pomoc nedostatečná. „To, co se po několika měsících dozvídáme, je opět další debakl,“ sdělil v pondělí Právu exministr průmyslu a poslanec ANO Karel Havlíček.

„Zaprvé to nebude platit pro ty nejpostiženější, což jsou lidé v panelácích, kteří dostávají teplo z tepláren. Lze přitom předpokládat, že to jsou lidé s nižšími či středními příjmy,“ podotkl. „A zadruhé to není pro firmy, které se přitom domnívaly, že i jim bude pomoženo. To je 1,4 milionu subjektů,“ dodal Havlíček.

Pozastavil se i nad tím, že vláda na pomoc nepočítá s 50 mi­liardami, jak avizoval odcházející ministr školství Petr Gazdík (STAN), nýbrž s 16 až 24 miliardami, jak oznámil Síkela.

Úsporný energetický tarif se nebude vztahovat na dodávky tepla z tepláren

Ekonomika

Rovněž teplárenské sdružení zkritizovalo ministerstvo za to, že se úleva nebude vztahovat na dálkové teplo. Na teplárenskou soustavu jsou přitom připojeny čtyři miliony lidí.

Síkela dříve Právu řekl, že hledá formu pomoci i pro ně, ale musí ji schválit Evropská komise. Ministr nyní ČT sdělil, že notifikace u Komise stále neproběhla, a tak hledá jiný způsob pomoci, kterou zatím neupřesnil.

Odpustí i poplatky?

Podle ČT ministerstvo také zvažuje odpustit domácnostem i firmám poplatky za obnovitelné zdroje energie (OZE). Mluvčí resortu Srnka to v pondělí Právu nepotvrdil, opět odkázal na zítřejší jednání vlády.

Odpuštění poplatku za OZE navrhoval už loni v říjnu Havlíček jako odcházející ministr. Původně připravoval odpuštění platby do výše průměrné spotřeby a odhadoval, že domácnosti tím za rok ušetří 1250 Kč. Firmám chtěl Havlíček snížit příspěvek o 17 procent. Po nástupu vlády premiéra Petra Fialy (ODS) ale bylo od plánu upuštěno.

„Říkali jsme nyní vládě, abychom poplatky za OZE odpustili zcela. To je nějakých 19 mi­liard, které platí domácnosti a podnikatelé. Stát to nakonec stejně bude muset udělat,“ poznamenal v pondělí pro Právo Hav­líček.

Dodal, že lidem a firmám by se ale u poplatků mohlo ulevit ještě víc, když dalších zhruba 27 miliard za OZE hradí stát.

„Dalo by se jít do záporné sazby. Můžete tak namísto tisícovky odpustit klidně dva tisíce,“ podotkl Havlíček.

Reklama

Výběr článků

Načítám