Hlavní obsah

Shell investuje stamilióny na Ukrajině kvůli těžbě břidlicového plynu

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Britsko-nizozemský ropný a plynárenský gigant Royal Dutch Shell hodlá investovat ve východní části Ukrajiny 800 miliónů dolarů (asi 13,6 miliardy korun) v souvislosti s geologickým průzkumem a následnou těžbou břidlicového plynu. Informovala o tom agentura RIA Novosti s odkazem na slova ukrajinského ministra energetiky Jurije Bojka.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Investice dosáhne 800 miliónů dolarů. Jedná se o první významnou společnou smlouvu, která nám dává příležitost ke zvýšení produkce plynu v nejbližší budoucnosti,“ uvedl Bojko po podpisu mezi Shellem a ukrajinskou státní energetickou společností Naftogaz.

Ukrajina se snaží vymanit ze závislosti na ruském plynu, a proto hledá alternativní zdroje energie, včetně břidlicového plynu.

Jak prohlásil Bojko, Ukrajina plánuje zahájit těžbu břidlicového plynu během následujících pěti až sedmi let. Podle analytiků má východoevropská země největší zásoby břidlicového plynu na starém kontinentu a mohla by produkovat sedm až deset miliard metrů krychlových za rok.

Dopady na životní prostředí

Průkopníky těžby tohoto plynu jsou Spojené státy a Kanada. Problémem však je značně negativní dopad na životní prostředí, protože se používají nebezpečné chemické látky.

Některé americké státy už totiž musely zpřísnit ekologické standardy kvůli vysoké hladině metanu v podzemních vodách v blízkosti těžebních zařízení. Francie pak tento druh těžby zatím zastavila.

Těžba i v Česku?

Naleziště břidlicového plynu se nacházejí také v okolí Hranic na Přerovsku a na Valašsku. Plyn na Moravě chce těžit dceřiná společnost britské firmy Cuadrilla. Zatím připravuje měření, v jaké hloubce se nachází jaké množství plynu. V případě plynu z břidlicových vrstev se surovina totiž nachází tisíce metrů pod zemským povrchem. Těžba nezačne dříve než v roce 2017.

Plyn se nachází i v oblasti Beskyd, tam ale firma kvůli chráněné krajinné oblasti nemůže vrty provádět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám