Hlavní obsah

Senát schválil zpřísnění pravidel agenturního zaměstnávání. Zlikvidujete malé, tvrdí kritici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Agentury budou muset nově zaplatit půlmiliónovou kauci, pokud budou chtít nabízet své služby. Počítá s tím novela zákona o zaměstnanosti, kterou ve čtvrtek schválil Senát. Norma, kterou ještě dostane k podpisu prezident, rovněž umožní postih skrytého zajišťování pracovníků a zvyšuje sankce za pochybení agentur. Podle odpůrců normy je kauce ušitá na míru velkým agenturám, pro ty malé prý může být likvidační.

Foto: Novinky

Přes agentury jsou najímáni například pracovníci skladů.

Článek

Od změn si ministerstvo práce a sociálních věcí slibuje, že na trh budou vstupovat pouze agentury s odpovídajícím zázemím.

V Česku nyní nabízí agenturní zaměstnávání 1200 firem. Velké společnosti sdružené v Asociaci poskytovatelů personálních služeb s novelou souhlasí. Zástupci menších agentur ji však považují za likvidační.

Na to upozorňoval i senátor TOP 09 Tomáš Czernin, který navrhoval půlmiliónovou zrušit. „Zdánlivě rovnostářských 500 tisíc pro všechny je pro velké agentury problém malý, ale pro agentury malé je to takřka likvidační,” uvedl senátor.

Loni přes 277 tisíc pracovníků

Počet pracovníků, které si firmy pronajímají od agentur práce, se za posledních pět let zvýšil o 62 procent. Zatímco v roce 2011 agentury poslaly podnikům 171 800 lidí, loni to bylo 277 400 osob.

Agentury často zprostředkovávají práci i cizincům. Často jde o práci, o niž čeští občané nestojí. Cizinecká policie před časem zadržela při kontrole v pražském skladu firmy Rohlik.cz 85 zahraničních agenturních pracovníků s polskými vízy.

Reklama

Výběr článků

Načítám