Hlavní obsah

Šéfům firem se vrací optimismus, věří v růst tržeb

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Tři čtvrtiny generálních ředitelů nejvýznamnějších tuzemských firem očekávají, že jim letos porostou tržby. To je nárůst proti loňsku, kdy to bylo 60 procent. Opravdu jistá si je růstem své firmy v letošním roce třetina šéfů, loni jich bylo 22 procent. Vyplývá to z průzkumu poradenské společnosti PwC Česká republika.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V horizontu tří let věří alespoň částečně v růst tržeb 95 procent ředitelů. Vloni viděli šéfové podniků hlavní růstové příležitosti v zahraniční, letos je spatřují zejména na domácím trhu.

„Vstup na zahraniční trh představuje zcela zásadní rozhodnutí v životě firmy. Zvládnout nové podnikatelské prostředí, odlišný daňový či právní systém a specifické požadavky zákazníků znamená dlouhodobou investici, a to nejen finanční, která vyžaduje odvahu. Tu by mělo firmám dodat očekávané oživení české i globální ekonomiky,“ uvedl Jiří Moser z PwC Česká republika.

Žádné půjčky na růst

Nejčastějším zdrojem financování růstu firem budou stejně jako v předchozích letech zejména jejich vlastní peníze. Půjčit v bance si plánuje o něco méně generálních ředitelů než v loňském roce. Roste naopak zájem o veřejné prostředky, včetně fondů z Evropské unie.

„Větší zapojení cizích zdrojů financování je náznakem rostoucí důvěry v ekonomiku. Fondy EU mohou představovat zajímavý zdroj financování pro české společnosti. Jejich získání však není zcela snadné,“ připomněl Moser.

Bude se více nabírat

Čtvrtina firem v Česku se chystá proniknout do nového odvětví podnikání. Jak ukázal průzkum, jsou to zejména sektory, které souvisejí s jejich současnou činností.

Pracovní místa by měla letos v Česku více vznikat než se rušit. Nabírat se chystá polovina firem, zatímco propouštět jen čtvrtina. Letošní rok by tak měl být lepší než loňský.

To však neznamená, že by si firmy přestaly hlídat náklady. Stále více než polovina oslovených plánuje i pro letošní rok úsporná opatření. Je to však méně než loni, kdy k nim přistoupilo 69 procent společností.

„Výsledky průzkumu naznačují, že firmy již nechystají další výrazné úspory na zaměstnancích, plánují dokonce znovu nabírat. Přesto je zřejmé, že šetřit se bude,” dodal Moser.

Reklama

Výběr článků

Načítám