Hlavní obsah

Šéf Mitsubishi Electric rezignuje, firma totiž 35 let falšovala kontrolu výrobků

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf japonské společnosti Mitsubishi Electric Takeši Sugijama rezignuje na svůj post. Přijal tak odpovědnost za tři desítky let systematického oklamávání, kdy podnik falšoval údaje o kontrole klimatizačních jednotek a kompresorů používaných ve vlacích. Přiznání firmy podle agentury Reuters narušilo pověst Japonska jako výrobce vysoce kvalitních výrobků.

Foto: Toru Hanai, Reuters

Logo Mitsubishi Electric na veletrhu v Tokiu

Článek

Vedení společnosti, která vyrábí například klimatizační jednotky, vysavače, průmyslové tiskárny či satelity, se o falšování kontroly klimatizačních jednotek dozvědělo 14 dní před valnou hromadou. Přesto se rozhodlo informaci zveřejnit až ve středu.

Za 35 let, kdy společnost Mitsubishi Electric falšovala kontrolní údaje, podnik dodal 84 600 klimatizačních jednotek 80 železničním společnostem.

Patnáct set kompresorů, které se používají v brzdách a dveřích vlaků, pak prodal dvaceti převážně domácím firmám.

Mitsubishi oživí značku Ralliart, chce se vrátit do motorsportu

AutoMoto

Firma uvedla, že zařízení dodaná s padělanými kontrolními údaji nepředstavovala žádné bezpečnostní riziko. A přestože porušila smlouvy se zákazníky, neporušila žádné zákony. V září Mitsubishi Electric zveřejní úplnou zprávu spolu s návrhy, jak chce vzniklý problém vyřešit.

Podle Reuters nejde o první japonský podnik, který falšoval nebo zatajoval výsledky testů. Nedávné vyšetřování například ukázalo, že manažeři koncernu Toshiba v kooperaci s ministerstvem obchodu vyvíjeli tlak na zahraniční akcionáře.

Reklama

Související články

Japonci chtěli spojit Nissan s Hondou

Zástupci japonské vlády navrhovali automobilkám Nissan a Honda fúzi, jež by vytvořila národního šampiona v odvětví a zajistila jeho budoucnost v zemi....

Výběr článků

Načítám