Hlavní obsah

Šéf dozoru nad sázkami a loteriemi končí, Babiš ho odvolal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) odvolal Jana Řeholu z funkce ředitele Státního dozoru nad sázkovými hrami a loteriemi, aniž by bylo uvedeno jméno jeho nástupce. Babiš rovněž zkrátil lhůtu pro povolení herních zařízení, informoval mluvčí ministerstva Radek Ležatka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministerstvo financí

Článek

Povolování herních zařízení, zejména interaktivních videoloterijních terminálů, bude od letošního března zkráceno na jeden rok z dosavadních tří.

Důvodem podle Ležatky je, že vydávání povolení na tři roky již neodpovídalo současné situaci v oblasti regulace loterijního trhu. Nová praxe tak lépe zohlední požadavky řady obcí a umožní jim plně uplatnit jejich práva na samosprávu v oblasti regulace loterií a jiných podobných her.

„Jde o změnu, která jednoznačně přispěje k redukci stávajícího počtu hracích přístrojů, který v České republice dosáhl bezprecedentních rozměrů,“ sdělil náměstek ministra financí Ondřej Závodský, jenž má oblast hazardu na starosti. „Změna také pomůže zrychlit proces eliminace hazardu v obcích, které s hazardem dlouhodobě bojují,“ dodal.

Sází se čím dál víc

Herních automatů a videoterminálů evidovalo ministerstvo po celé ČR ke konci loňského roku celkem 61 026, což je meziročně zhruba o sedm procent méně. V roce 2012 provozovalo výherní hrací přístroje povolované obcemi 340 provozovatelů. Hry povolované ministerstvem financí provozovalo 109 provozovatelů.

V technických hrách, kam ministerstvo financí řadí právě interaktivní videoloterijní terminály, ale také například elekromechanickou ruletu, internetové kurzové sázky či lokální loterijní systémy, prosázeli gambleři v roce 2008 téměř 36 miliard korun, v roce 2012 to už bylo takřka 88 miliard korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám