Hlavní obsah

Schodek veřejných financí bude letos 7,2 procenta HDP, odhaduje ministerstvo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Veřejné finance letos podle nových odhadů ministerstva financí (MF) skončí ve schodku 7,2 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Příští rok by měl schodek klesnout na 4,4 procenta. Vyplývá to z nové prognózy, kterou MF zveřejnilo v úterý. Proti srpnové prognóze úřad odhad vývoje veřejných financí zlepšil. Tehdy odhadoval letošní schodek na 7,7 procenta HDP.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Schodek by měl podle ministerstva klesat i v dalších letech, a to až na 3,4 procenta v roce 2024. Loni deficit veřejných financí činil 5,6 procenta HDP.

Celkový veřejný dluh by měl podle MF stoupnout z loňských 37,7 procenta HDP na letošních 43,3 procenta HDP. V roce 2022 by měl vzrůst na 46,2 procenta a růst by měl i v dalších letech až na 51,3 procenta HDP v roce 2024. Odhady MF rovněž zlepšilo. V srpnu odhadovalo, že veřejný dluh bude v příštím roce 46,2 procenta a v roce 2024 51,8 procenta.

„Hospodaření sektoru vládních institucí je v roce 2021 velkou měrou zatíženo situací vyvolanou epidemií koronaviru, jejími ekonomickými důsledky a opatřeními provedenými v oblasti zdravotnictví a stimulační fiskální politiky,” uvedlo MF.

Úřad čeká, že deficit půjde na vrub především státního rozpočtu. Obce a kraje by měly letos vykázat přebytek hospodaření. „Naproti tomu u fondů sociálního zabezpečení odhadujeme, navzdory dalšímu navýšení platby za státního pojištěnce, deficitní hospodaření,” dodalo MF.

Státní dluh ke konci září stoupl na 2,3 bilionu, potvrdilo ministerstvo financí

Ekonomika

Pravidla EU za normálních okolností vyžadují deficit pod třemi procenty HDP a dluh pod 60 procenty HDP. Evropská komise ale loni v březnu v zájmu podpory ekonomik zasažených protipandemickými opatřeními platnost pravidel pozastavila a jejich návrat letos ohlásila až na začátek roku 2023.

ČNB čeká nižší deficit

Česká národní banka očekává letos nárůst deficitu veřejných financí na 6,9 procenta HDP. Příští rok by pak měl schodek klesnout na 4,4 procenta a v roce 2023 na 4,2 procenta. Celkový vládní dluh by podle odhadů ČNB měl stoupnout na 42,8 procenta HDP letos, na 43,9 procenta příští rok a na 45,3 procenta v roce 2023.

Národní rozpočtová rada ve své říjnové studii konstatovala, že plánovaný rozsah konsolidace veřejných financí Česka se jeví ve srovnání s dalšími zeměmi EU jako nedostatečně ambiciózní. ČR ze srovnání vychází vždy jako nejhorší nebo druhá nejhorší ze všech zemí EU, uvádí studie.

Reklama

Výběr článků

Načítám