Hlavní obsah

Schodek státního rozpočtu se v dubnu prohloubil skoro na 30 miliard

Novinky, bož
Aktualizováno

Státní rozpočet byl po prvních čtyřech měsících letošního roku ve schodku 29,7 miliardy korun, zatímco loni na konci dubna vykázal přebytek 0,8 miliardy korun. Ve čtvrtek o tom informovalo ministerstvo financí. Lepším výsledkem v loňském roce se stát mohl pochlubit především díky mimořádným prostředkům z EU ve výši 20,7 miliardy korun.

Foto: David Ryneš, Novinky

Hospodaření státu - leden až duben

Článek

Na konci března vykazoval státní rozpočet deficit 9,2 miliardy korun. Za měsíc tedy došlo k prohloubení schodku o 20,5 miliardy korun.

Výdaje na sociální dávky dosáhly za první čtyři měsíce letošního roku 201,7 miliardy korun, což je meziročně o 16,9 miliardy více. To představuje nárůst o 9,2 procenta. Nejvíce se na tomto nárůstu podílely důchody s růstem o 14,7 miliardy korun, tedy o 10,2 procenta.

Za nárůstem výdajů na důchody letos stojí mimo jiné i zvýšení základní výměry důchodu z 9 na 10 procent průměrné mzdy a zvýšení procentní výměry důchodů o 1000 korun u příjemců starších 85 let.

Inkaso DPH ve výši 91,5 miliardy korun bylo meziročně o 2,2 procenta vyšší. Na spotřebních daních se vybralo 46,5 miliardy korun, což je o 2,6 procenta méně než před rokem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám