Hlavní obsah

Schodek rozpočtu stoupl na 335 miliard. Je to nejhorší říjnový výsledek

Aktualizováno

Schodek státního rozpočtu ke konci října stoupl na 335 miliardy korun ze zářijových 326,3 miliardy korun. Informovalo o tom ministerstvo financí. Jde o nejhorší říjnový výsledek od vzniku ČR. Loni ke konci října byl schodek 274 miliardy korun.

Foto: Novinky

Hospodaření státu za období leden až říjen.

Článek

Celkové příjmy rozpočtu ke konci října meziročně stouply o 24,6 miliardy na 1,2 bilionu korun. Daňové příjmy včetně pojistného na sociální zabezpečení vzrostly meziročně o 35,4 miliardy na 1,05 bilionu korun, zatímco samotné příjmy z daní bez pojistného meziročně klesly o 13,7 miliardy na 563,6 miliardy korun. Celkové výdaje rozpočtu ke konci října meziročně stouply o 85,6 miliardy na 1,54 bilionu korun.

„Omezená ekonomická aktivita na počátku roku, prohlubovaná snížením zdanění práce, kapitálu či majetku a změnou rozpočtového určení daní, se negativně promítá do inkasa daňových příjmů státního rozpočtu. Spolu s podporou státu zasaženým odvětvím ekonomiky, zdravotnímu systému a domácnostem se jedná o hlavní příčiny meziročního propadu hospodaření státního rozpočtu,” uvedlo MF.

Fiala chce rozpočet se schodkem do 300 miliard korun

Domácí

Letošní schválený schodek státního rozpočtu činí 500 miliard korun. Podle očekávání MF ale rozpočet skončí se schodkem zhruba 400 miliard korun.

Předsedkyně Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová odhadla, že kdyby nebylo současných problémů v automobilovém průmyslu a plánovaných kompenzací cen energií, mohl by být celkový výsledek hospodaření státního rozpočtu za celý rok kolem 350 miliard korun. "V každém případě ale nepřesáhne 400 miliard korun," uvedla.

Ministerstvo informovalo, že ze státního rozpočtu na boj s pandemií koronaviru šlo od loňského března do konce letošního října 459,9 miliardy korun. Přímá opatření například v podobě kompenzačních bonusů, programů Antivirus a dalších programů si vyžádaly 296,6 miliardy Kč.

Schodek rozpočtu bude kolem 400 miliard, řekla Schillerová

Domácí

Inkaso daně z přidané hodnoty stouplo ke konci října meziročně o 5,4 miliardy na 242 miliard korun. Výběr daně z příjmu právnických osob meziročně stoupl o 23,1 miliardy korun na 104,1 miliardy korun. Naopak inkaso daně z příjmů fyzických osob kleslo o 35,8 miliardy na 85,4 miliardy korun. V meziročním srovnání se podle MF promítá vliv daňových změn účinných od roku 2021, zejména snížení základu daně o více než 25 procent a zvýšení slevy na poplatníka. Inkaso dále negativně ovlivnil kompenzační bonus vyplacený v průběhu roku 2021.

Téměř půl bilionu za důchody

V případě výdajů rostly běžné výdaje. Na běžných výdajích stát ke konci října vydal 1,42 bilionu korun, meziročně o 92,6 miliardy více. Kapitálové výdaje naopak meziročně klesly o sedm miliard na 114,1 miliardy korun. Schválený rozpočet počítá za celý rok s kapitálovými výdaji 185,2 miliardy korun.

Na sociálních dávkách stát vyplatil ke konci října 577,5 miliardy korun, meziročně o 16,3 miliardy korun více. Z toho na důchody šlo 442,8 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám