Hlavní obsah

Schodek důchodového systému byl loni rekordní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Systém důchodového pojištění skončil loni ve schodku 72,8 miliardy korun. Je to dosud nejvyšší propad. Výdaje na penze a správu činily loni přes 692,3 miliardy korun. Na starobní, invalidní a pozůstalostní důchody se v minulém roce ve srovnání s rokem 2022 vyplatilo o 97,2 miliardy korun více, penzijní výdaje tak vzrostly téměř o 17 procent.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

Příjmy na pomyslném důchodovém účtu rostly pomaleji, a to o osm procent. Na odvodech se vybralo 619,5 miliardy korun.

V deficitu je systém i letos. V lednu byl v minusu 8,1 miliardy korun. Je to ale zhruba o čtvrt miliardy korun méně než loni. Vyplývá to z údajů, které ve čtvrtek zveřejnilo ministerstvo financí.

Důchody se v minulém roce upravovaly dvakrát. V lednu rostly při pravidelné každoroční valorizaci. V červnu se zvedly mimořádně kvůli inflaci. Vláda tehdy prosadila kvůli prudkému růstu výdajů mírnější zvýšení za zhruba 15,4 miliardy korun místo 34,4 miliardy korun. Opoziční hnutí ANO to napadlo u Ústavního soudu, se stížností ale neuspělo.

Ekonom: Vyšší penze by zaplatily děti a vnoučata dnešních důchodců

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám