Hlavní obsah

Schillerová: JCDecaux dluží Letišti Praha nájemné za reklamu

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Společnost JCDecaux je v prodlení s částí platby vůči Letišti Praha za pronájem reklamních ploch na letišti. Zároveň kvůli pandemii požádala o slevu. Ve Sněmovně to ve čtvrtek řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Ministryně reagovala na ústní interpelaci bývalého ministra kultury ČSSD Antonína Staňka.

Foto: Profimedia.cz

JCDecaux dluží Letišti Praha za pronájem reklamních prostorů, řekla Schillerová ve Sněmovně.

Článek

„Dovoluji si k vašim dotazům sdělit, že společnost JCDecaux je v prodlení s částí platby u akciové společnosti Letiště Praha za rok 2020 a současně požádala o poskytnutí slevy v důsledku probíhající pandemie,“ odpověděla Schillerová.

Dodala, že promlčecí lhůta u tohoto typu pohledávky jsou tři roky, takže ztráta nároku Letiště Praha je v tuto chvíli vyloučena.

Ruzyňským letištěm loni prošlo o 80 procent cestujících méně

Ekonomika

„Letiště Praha prověřuje, podobně jako to standardně dělalo a dělá v případě desítek dalších komerčních vztahů, možnosti zachování smlouvy a rámec pro poskytnutí slevy k péči řádného hospodáře,“ popsala ministryně.

Staněk řekl, že podle jeho informací firma dlouhodobě nájemné neplatí a Letiště Praha ho řádně nevymáhá. Podle ministryně se však vedení letiště situací zabývá. Vlastníkem společnosti Letiště Praha je ministerstvo financí.

Soud zrušil zadržení letadel ČSA na pražském letišti, tvrdí Smartwings

Ekonomika

Mluvčí letiště Marcela Tučníková potvrdila, že letiště umožnilo firmě venkovní plochy převzít a ta je povinna platit zvýšený nájem. Otázku dluhu ze strany společnosti mluvčí nekomentovala, pouze potvrdila, že letiště provádí analýzu toho, do jaké míry měla na podnikání JCDecaux dopad krize spojená s pandemií. „Při analýze letiště vychází mimo jiné z podkladů a informací, které poptává po společnosti JCDecaux i nezávislých poradcích. Jakmile bude mít Letiště Praha informace kompletní, rozhodne o dalším postupu v rámci existujícího smluvního vztahu,” uvedla Tučníková.

Podle vyjádření mediálního zástupce společnosti JCDecaux Jiřího Chvojky firma letišti za loňský rok nic nedluží a ministryně se mýlí: „Společnost JCDecaux chce ubezpečit paní ministryni, všechny klienty i veřejnost, že za rok 2020 i za všechny předchozí roky řádně uhradila nájemné podle smlouvy v plné výši.“

Praha podpořila variantu železnice tunelem na letiště

Domácí

Francouzská firma loni v září zahájila s českým státem arbitráž. Důvodem jsou spory o smlouvu na pronájem všech ploch v pražské MHD mezi firmou Rencar většinově vlastněnou JCDecaux a dopravním podnikem.

Tu podnik vypověděl a v následném právním sporu soud předloni rozhodl, že je neplatná. Stejného názoru byl v odvolacím řízení senát Městského soudu v Praze, který nicméně z důvodů nejasnosti věc vrátil soudu první instance. Ten zatím nerozhodl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám