Hlavní obsah

Sazka slaví 65 let. Její Sportku sází skoro každý druhý

Právo, ČTK, mic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tiket Sportky si alespoň jednou za rok vsadí v Česku každý druhý až třetí obyvatel. Loterie zůstává nejoblíbenější i po desetiletích. Její provozovatel, největší česká sázková společnost Sazka, ve středu oslavil 65 let od založení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Sazka

Článek

Sazka vznikla 15. září roku 1956, kdy nabídla možnosti tipování výsledků sportovních utkání. V dubnu následujícího roku přibyla zmíněná populární a dosud nepřetržitě provozovaná loterní hra Sportka.

Loterie, vytvořená podle německého vzoru, nabízela možnost vsadit si za tři koruny na šest losovaných čísel ze 49; v premiérovém týdnu bylo podáno více než 1,6 milionu sázenek. Kompletní šestici čísel, která by znamenala výhru 40 tisíc korun, však neuhodl nikdo.

Čistý zisk Sazka Group v prvním pololetí vzrostl více než čtyřnásobně na 4,5 miliardy

Ekonomika

V letošním roce eviduje Sazka celkem 149 výherců, kteří získali milionovou a vyšší výhru. Celková částka pro čerstvé milionáře za letošek přesahuje miliardu korun.

Tradice z dob Rakouska-Uherska

V historii evropských zemí se střídaly éry zákazu i mírného hazardu s obdobími, kdy se do pořádání loterií zapojil stát, který tak mohl rozšířit své příjmy. Bylo tomu tak už za Rakouska-Uherska, státní loterii znalo také prvorepublikové Československo, losovalo se za protektorátu i po osvobození. Po únoru 1948 přišel dočasný zákaz, ovšem i komunistický režim začal loterie brzy znovu využívat.

První loterie se v habsburské říši objevily už v 16. století, ovšem zprvu chtěl stát hazardní hry spíše potlačovat. Změna přišla až za Marie Terezie, jejíž patent z roku 1751 povolil číselné loterie, které pro stát za daný poplatek pořádali soukromníci.

Ve Sportce padl na Velký pátek Superjackpot, výherce získal 87 milionů

Domácí

Příjmy z loterie se postupem času staly důležitým zdrojem peněz pro státní pokladnu. Velké oblibě se těšila takzvaná malá loterie neboli lotynka, která se po první světové válce změnila v československou třídní loterii. Jak pravil zákon z roku 1919, cílem třídní loterie bylo „ochrániti stát před tím, aby se hrálo v cizině, a poskytnouti mu určitý zdroj příjmů“.

Lidé chtěli hrát dál

Československá třídní loterie se hrála ještě po druhé světové válce, po únorovém převratu v roce 1948 pak všechny dosavadní soukromé sázkové podniky nahradila Státní sázková kancelář (STASKA).

Objevila se však podezření z manipulací utkání, na která se sázelo, a v roce 1953, kdy komunisté provedli měnovou reformu, byly veškeré sázky a loterie zakázány.

Slovenská očkovací loterie se změnila ve frašku

Evropa

Touhu hrát o peníze tím ale nepotlačili, sázelo se v hospodách, u kadeřníků, ale i mezi lidmi v továrnách a dílnách. S tím souvisely podvody, spory a udání a celá situace nakonec vedla k obnovení legálního sázení i loterie.

V roce 2011 se staly majiteli Sazky skupiny PPF a KKCG. V současnosti je již jediným vlastníkem KKCG.

Společnost Sazka spustila například virtuálního operátora Sazka Mobil a v roce 2014 se zapojila do evropské loterie Eurojackpot. Sazka loni vykázala výnosy 8,85 miliardy a čistý zisk 1,24 miliardy korun. Téměř 95 procent výnosů přitom připadá na loterie a sázkovou činnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám