Hlavní obsah

Saúdové rychle obnovují výpadek po útocích. Ropa prudce zlevnila

Novinky, tov

Saúdskoarabská státní ropná společnost Saudi Aramco již obnovila zhruba 70 procent výpadku produkce po útoku dronů na jejich zařízení. CNN to řekl ředitel Saudi Aramco Amin Nasser. Ceny ropy Brent díky svižnému obnovování produkce prudce klesly.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj cen ropy Brent

Článek

„Do konce měsíce pohodlně zvládneme obnovu do stavu před útoky,“ řekl Nasser. Dodal, že u zařízení Abkajk, kde najednou hasili deset požárů, to zvládli za méně než sedm hodin. „Jsme nejspolehlivější společnost na světě, dokážeme dodávat i v nejhorších podmínkách,“ holedbal se.

Ministr energetiky princ Abdalazíz bin Salmán už v úterý prohlásil, že Saúdská Arábie obnovila 50 procent produkce ropy, která byla zastavena po sobotních útocích na ropná zařízení v zemi. Uvedl, že království bude muset podniknout přísná opatření, aby zabránilo dalším podobným incidentům.

Foto: Amr Nabil, ČTK/AP

Saúdskoarabský ministr energetiky, princ Abdalazíz bin Salmán

Agentura Bloomberg s odkazem na své zdroje v Saudi Aramco ještě v úterý uváděla, že obnova bude trvat týdny až měsíce.

Ceny ropy Brent v reakci na zprávy o rychlé obnově klesly o sedm procent a ve středu se barel prodává zhruba za 64 dolarů. V pondělí Brent zdražil o 15 procent, cena byla dočasně až 72 dolarů za barel. Před útoky se cena pohybovala kolem 60 dolarů za barel.

Foto: Handout, Reuters

Rakety a drony na výstavě povstalců v Jemenu

„Škody po náletu drony nakonec nebyly tak veliké, jak se zpočátku předpokládalo.  Trh se obává případných dalších útoků na infrastruktury a vyhrocení konfliktu s Íránem,” řekl Novinkám analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak. V nejbližších týdnech očekává kolísání cen ropy mezi 60 a 70 dolary. Ceny benzinu na čerpacích stanicích v Česku podle něj do konce září zdraží nejvýše o 40 haléřů.

Útoky směřovaly na zařízení Abkajk a Churajs, která patří mezi jedny z nejvýznamnějších provozů ropného průmyslu země. Saúdská Arábie je největším světovým vývozcem ropy, loni země vytěžila v průměru 10,3 milionu barelů denně, z toho tři čtvrtiny byly určeny na vývoz. K útokům se přihlásili jemenští povstalci, Spojené státy z nich obvinily Írán.

Foto: Mapy.cz

Americký prezident Donald Trump v reakci na vývoj cen ropy řekl, že podle něho nebude nutné uvolňovat strategické rezervy této suroviny. „Nemyslím si, že to bude potřeba,” citovala Trumpa agentura Reuters.

Reklama

Související články

Trump: Máme nabito a pachatele známe

Americké ozbrojené síly mají „nabito ostrými (náboji)“ a jsou připravené odpovědět silou na útoky na ropná zařízení saúdskoarabské státní ropné společnosti...

Výběr článků

Načítám