Hlavní obsah

Ryanair zvažuje, že zdraží letenky. Šéf aerolinek se pustil do Boeingu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší evropský nízkonákladový dopravce Ryanair zvažuje, že v létě zdraží letenky o deset procent. Důvodem jsou zpožděné dodávky objednaných letadel od amerického výrobce Boeing, což může vést k omezení některých spojů. V pondělí to oznámil šéf aerolinek Michael O’Leary.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Šéf Ryanairu Michael O’Leary

Článek

Ryanair se stal prvním leteckým dopravcem v Evropě, který upozorňuje na možné problémy v letecké dopravě v důsledku krize v americké společnosti Boeing. Ta čelí zvýšené kontrole ze strany regulačních úřadů a mimo jiné má zakázáno zvýšit výrobu letadel 737 MAX. Příčinou je incident, při kterém letadlu 737 MAX 9 společnosti Alaska Airlines letos v lednu za letu odpadl panel, který v trupu zaslepuje prostor pro další nouzový východ.

Ryanair požaduje po Boeingu finanční kompenzaci za to, že nestihne dodat včas 57 objednaných letadel 737 Max-8, uvedl server Financial Times. Firma letadla očekávala do června, aby je mohla nasadit na vrchol letní sezony. Podle O’Learyho společnost místo toho obdrží 40 až 45 letadel. Zároveň ale nevyloučil, že by konečné číslo mohlo klesnout i pod 40.

Letový řád Ryanairu přitom na léto 2024 počítá s dodáním alespoň 50 letadel od Boeingu. Pokud se tak nestane, bude dopravce muset oznámit „menší škrty v letovém řádu“, varoval O’Leary.

Ryanair hlásí nižší zisky, některé cestovní agentury přestaly přeprodávat jeho lety

Ekonomika

„Boeing by se snažil tvrdit, že je to omluvitelné. Myslím, že od Boeingu dostaneme nějakou mírnou kompenzaci. Ale naším cílem není dostat kompenzace od Boeingu, ale dostat od nich ta zatracená letadla,“ dodal šéf irských aerolinek.

Kvůli nedostatku letadel a tedy osekanému letovému řádu podle O’Learyho hrozí, že dopravce v létě zdraží letenky. „Děláme naše rozpočty na základě zvýšení letenek o pět až deset procent, což mi přijde docela rozumné. Mohlo by to být více, mohlo by to být méně, opravdu nevíme,“ citoval O’Learyho britský server The Telegraph.

Boeing agentuře Reuters potvrdil, že některým aerolinkám sdělil, že dodávky letadel mohou být zpožděny. Boeing se snaží, aby letadla před předáním zákazníkům splňovala všechny regulační normy.

„Hluboce litujeme těch dopadů, které to má na našeho váženého zákazníka, na společnost Ryanair,“ uvedl Boeing. „Pracujeme na tom, abychom jejich problémy vyřešili, a přijímáme opatření ke komplexnímu plánu na posílení kvality a výkonnosti u dodávek letadel 737.“

Ostrá kritika

O’Leary firmu Boeing zároveň ostře kritizoval za její komunikaci s Ryanairem po lednovém incidentu ve společnosti Alaska Airlines. „V Seattlu mají bordel,“ nebral si servítky O’Leary. Poblíž Seattlu v americkém státě Washington má Boeing velké montážní závody, kde vyrábí dopravní letadla včetně 737.

Šéf Ryanairu zopakoval, že Boeing by měl přistoupit ke změně ve vedení. „Pořád nám dávají optimistické, nesplnitelné sliby. A pak o týden nebo o dva týdny později… se ukáže, že realita je horší,“ řekl.

Jeho komentáře přicházejí jen několik dnů po prvním otřesu ve vedení Boeingu v důsledku nehody stroje MAX 9. Vedoucího programu 737 Eda Clarka, který se této práci věnuje 18 let, Boeing nahradil Katie Ringgoldovou, která měla na starosti vyřizování dodávek těchto letadel.

Další malér Boeingu. Letadlu se ve vzduchu poškodilo křídlo

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám