Hlavní obsah

RWE dál nesmí v ČR kontrolovat regionální distributory energií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Antimonopolní úřad v pátek pravomocně rozhodl, že německý plynárenský koncern RWE, který vlastní český Transgas, nesmí v ČR získávat kontrolní podíly v regionálních distribučních společnostech ani takové společnosti zakládat. A to až do doby, kdy bude v ČR ukončena privatizace energetiky.

Foto: Miroslav Navrátil

Pozvánka do soukromého Hanáckého muzea v Tovačově.

Článek

S touto podmínkou RWE Transgas v roce 2002 získal. Měla zabránit tomu, aby RWE nezaváděla na už tak monopolním trhu s plynem ještě větší monopol. RWE v roce 2004 podal návrh na zrušení této podmínky. Tvrdil, že se vstupem země do EU se situace změnila. S tímto výkladem ale antimonopolní úřad nesouhlasí a na původní podmínce trvá.

"Úřad dospěl k závěru, že v posuzovaném případě nebylo prokázáno, že by v důsledku vstupu České republiky do Evropské unie došlo ke změně skutečností, které byly rozhodné pro stanovení podmínky, jejíž změna byla navrhována. Proto Úřad návrh na změnu rozhodnutí zamítl," sdělil Novinkám mluvčí antimonopolního úřadu Kristián Chalupa.

RWE chtěl, aby podmínka přestala platit 1. ledna 2005. Úřad trvá na tom, že platit přestane až v roce 2007.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám