Hlavní obsah

Ruský Lukoil míří do Venezuely

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Ruský ropný gigant Lukoil zvažuje vytvoření společného podniku s americkou společností ConocoPhillips. Podnik by využíval zdroje ropy a zemního plynu na nalezištích ve Venezuele, oznámilo ve středu vedení Lukoilu.

Foto: Josef Zajíc

Vítěz II.kategorie Nikola Dunaja při hře na akordeon.

Článek

Obě firmy by se mohly společně účastnit nových tendrů ve Venezuele, která je členkou ropného kartelu OPEC a pátým největším producentem ropy na světě, řekl šéf Lukoilu Vagit Alekperov. Dodal, že Lukoil má také zájem připojit se k projektům, které Conoco ve Venezuele již zahájil, zejména na ropných polích v okolí řeky Orinoko.

Technologie společnosti Conoco pomohou Lukoilu i rozvinout jeho vlastní podobná naleziště v Komiské autonomní republice na severu Ruska, JE přesvědčen Alekperov. Conoco je jedním ze zahraničních partnerů venezuelské státní ropné společnosti Petroleos (PDVSA) při produkci ropy na ropných polích na Orinoku.

Dva ropné podniky Conoca ve Venezuele produkují zhruba 170 000 barelů ropy denně. V Rusku Conoco produkuje denně 25 000 barelů ropy v malém společném podniku s Lukoilem. Třetí největší ropná společnost v USA plánuje společně s Lukoilem rozvinout projekt na severu Ruska nazvaný Severní teritoria. Ten by měl zahrnovat průzkum nových nalezišť, která údajně skrývají až čtyři miliardy barelů ropy. Conoco uvedla, že chce, aby dohodu o společné produkci potvrdil ruský stát, než bude pokračovat v investici za miliardy dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám