Hlavní obsah

Ruský Lukoil chce mít v Česku desetinu trhu s benzínem

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská společnost Lukoil, která letos v České republice převzala 44 čerpacích stanic JET, chce mít na tuzemském maloobchodním trhu prodeje benzínu podíl okolo 10 procent. Právu to řekla obchodněprovozní ředitelka Lukoilu pro ČR a Slovensko Jana Gáliková.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Naším hlavním cílem je dosáhnout minimálně 10procentní podílu na českém trhu. Abychom tento cíl naplnili a zlepšili naše postavení na trhu, zaměříme se v budoucnu na efektivnost nákladů a vysokou kvalitu služeb, “ řekla Gáliková.

To by ovšem znamenalo výrazné rozšíření prodejní sítě, protože největší konkurenti provozují několikanásobné množství pump. Firma hodlá nejen skupovat čerpací stanice konkurence, ale stavět i vlastní pumpy.

„Počet čerpacích stanic bychom chtěli v budoucnu postupně navyšovat jak stavbou nových pump, tak případnou akvizicí čerpacích stanic jiných společností, “ řekla Gáliková s tím, že v současné době neprobíhají na toto téma žádná oficiální jednání.

„Naše dlouhodobá strategie je založena na intenzivním růstu. Vizí společnosti Lukoil je stát se jedním z hlavních hráčů na každém trhu, kde působí, a zdvojnásobit dosavadní tržní podíl v průběhu pěti let, tedy i v České republice, “ dodala.

Dodávají palivo do Ruzyně

Nové čerpací stanice pravděpodobně přibudou během příštího roku. „Cílem společnosti je dokončit změnu obchodní značky a začlenit čerpací stanice JET do sítě čerpacích stanic Lukoil na trzích v ČR, Slovensku, Maďarsku a Polsku. Jakmile bude tento úkol splněn, což očekáváme, že se stane na začátku příštího roku, budeme usilovat o další rozvoj naší sítě, “ uvedla Gáliková.

Lukoil se prostřednictvím společnosti Lukoil Aviation Czech (LAC) stal dalším dodavatelem leteckých pohonných hmot pro ČSA.

Podle mluvčí ČSA Daniely Hupákové České aerolinie oslovily s poptávkou po dodávce části paliva všech pět společností, které prošly výběrovým řízením Letiště Praha z roku 2007.

„Společnost Lukoil předložila Českým aeroliniím nejlepší nabídku a z tohoto důvodu byla oslovena k dalším jednáním. V průběhu září zahájil Lukoil dodávky plnění paliva pro vybrané lety Českých aerolinií z pražského letiště. Tímto krokem České aerolinie dosáhnou snížení nákladů v miliónech korun ročně. Většinovým dodavatelem zůstává i nadále Shell, “ uvedla Hupáková.

Na základě dohody se předpokládají pro ČSA dodávky v objemu asi 10 tisíc tun v roce 2008 a přibližně 40 tisíc tun pohonných hmot v roce 2009.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám