Hlavní obsah

Rusku mohou dojít rezervy už příští rok, tvrdí list Kommersant

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusku mohou dojít rezervy nahromaděné v lepších časech už v polovině příštího roku, pokud rozpočtový schodek přesáhne dosud plánovanou mez. Upozornil na to ve středu list Kommersant. S utrácením rezerv na hašení důsledků krize přitom vláda počítala až do roku 2011.

Článek

"Jestli prudce nevzrostou ceny ropy, rozpočtový schodek v příštím roce přesáhne pět procent a nejspíše i šest procent hrubého domácího produktu," varoval prezidentův poradce Andrej Dvorkovič. Letošní schodek má podle něj mírně překročit osm procent HDP. "Postaráme se, abychom podruhé nepřekročili tuto mez," přislíbil při úterní schůzce s podnikateli.

O deficitu rozpočtu na příští rok "v řádu šesti procent HDP" hovoří i náměstek ministra financí Dmitrij Pankin. Rusko si podle něj bude ochotno půjčovat v zahraničí, aby si uchovalo rezervní fondy i po roce 2010.

Až dosud prognózy pro příští rok počítaly s rozpočtovým deficitem do 5,5 procenta HDP. Schodek v rozmezí šesti až osmi procent HDP by podle analytiků oslovených Kommersantem vedl k rychlejšímu vyčerpání rezerv, a poté i k odstřižení Ruska od laciných půjček ze zahraničí.

Rusko vydělává hlavně na ropě

"Ministerstvo financí zatím předpovídá cenu 50 dolarů za barel ropy. Každý další dolar (k ceně ropy) přinese do státní pokladny okolo deseti miliard dolarů. Ale při osmiprocentním schodku žádný rezervní fond stačit nebude," uvedla Taťjana Orlovová z ING Russia.

Julija Cepljajevová z Merril Lynch zase poukázala na riziko růstu deficitu v důsledku přislíbeného zvýšení penzí. "Čekají nás roky chronického deficitu. Na rozpočty bez schodku by bylo nutné, aby každý rok stoupaly ceny ropy. Ale neděláme si iluze, že ceny ropy budou dost vysoké anebo že vláda dokáže tak lehce snížit výdaje," dodala.

Rusko v současnosti zažívá nejhlubší ekonomickou krizi za posledních deset let. Podle ruského statistického úřadu kleslo HDP země v prvním čtvrtletí o 9,8 procenta. Ministerstvo hospodářského rozvoje nedávno revidovalo své prognózy a předpovědělo pro letošek propad HDP o 8,5 procenta.

V posledních letech ekonomika Ruska výrazně rostla, v průměru o sedm procent, a to hlavně díky stoupajícím cenám ropy. Loni v prvním čtvrtletí zaznamenala růst 8,7 procenta, na podzim ale nabrala klesající trend. Ceny ropy, klíčové vývozní položky, se totiž prudce propadly a investoři začali ze země stahovat své investice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám