Hlavní obsah

Rusku by příští rok mohly dojít peníze, varuje oligarcha Děripaska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusku by vlivem západních sankcí mohly v příštím roce dojít peníze, pokud si nezajistí investice ze spřátelených zemí, varoval miliardář blízký Kremlu Oleg Děripaska. Magnát působící v energetickém a kovodělném průmyslu to ve čtvrtek podle agentur Bloomberg a Interfax prohlásil na ekonomickém fóru v Krasnojarsku na Sibiři.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruský miliardář Oleg Děripaska.

Článek

„Už příští rok nebudou žádné peníze. Budeme potřebovat zahraniční investory,“ citoval Bloomberg Děripasku, na jehož osobu se vztahují sankce, které západní země uvalily na Rusko za jeho vojenskou invazi na Ukrajině.

Investory bude muset Rusko podle Děripasky hledat především na asijském trhu, neboť dveře do Evropy jsou zavřené. „Mysleli jsme si, že jsme evropská země. Nyní, v příštích 25 letech, budeme více přemýšlet o naší asijské minulosti,“ dodal oligarcha.

Podle evropské ratingové agentury Scope může letos deficit ruského státního rozpočtu v důsledku nižších příjmů z vývozu ropy a plynu vzrůst na 3,5 procenta hrubého domácího produktu (HDP) ve srovnání s vládní prognózou, jež činí dvě procenta HDP. Loni dosáhl oficiální schodek 2,3 procenta.

Ruský soud nařídil zabavení Děripaskova hotelového komplexu, píše americký deník

Zahraniční

Zakladatel ruského gigantu v oblasti těžby a výroby hliníku, společnosti Rusal na konferenci také volal po právním státu, omezení státního aparátu a po větší svobodě pro podnikání.

„Velmi důležitá je předvídatelnost a vláda práva. Pokud budeme každý rok nebo čtvrtletí měnit pravidla hry, nikdo nebude (Rusku) důvěřovat, ani ruští podnikatelé, ani ti zahraniční,“ řekl Děripaska.

Apeloval také na úřady, aby skoncovaly podle něj s otrokářským zavíráním podnikatelů do vězení z nepochopitelných důvodů. „To je jako z doby kamenné. Pokud dotyčný spáchal ekonomický delikt a uhradil škodu, tak ať dál pracuje,“ řekl.

„Nemůžeme si vybírat, peníze dojdou už příští rok. Budeme potřebovat zahraniční investory a ti sledují, jak vydělávají ruští investoři, jaké jsou podmínky. Pokud je nevytvoříme, nezajistíme našemu trhu přitažlivost a budeme (o investicích) jen snít,“ prohlásil.

Děripaska také varoval, že pro Rusko nebude snadné prosadit se na nových trzích spřátelených zemí, protože na nich platí jiná pravidla hry.

A pokud pro ruské podnikatele nebudou platit pravidla Světové obchodní organizace (WTO), bude nezbytné přejít k bilaterálním dohodám. Tlak západních sankcí přitom bude dělat vážné problémy se zúčtováním a převody peněz.

Ruský podnikatel také zopakoval myšlenku snížit na polovinu počet státních úředníků a příslušníků bezpečnostních složek. Podle Děripasky už tak představují zátěž pro ekonomiku, která se kvůli invazi ruských vojsk na Ukrajinu potýká s dopady západních sankcí.

„Státního aparátu a státního kapitálu je příliš mnoho. Potřebujeme víc svobody,“ apeloval Děripaska.

Ten se už dříve k napadení Ukrajiny vyjadřoval kriticky a zdroje britského listu Financial Times před koncem loňského roku uvedly, že Kreml se Děripaskovi snažil v této kritice bránit.

Příjmy Ruska z vývozu ropy a plynu v lednu klesly téměř o 40 procent

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám