Hlavní obsah

Rusko po útoku na Černomořskou flotilu pozastavuje dohodu o obchodu s obilím

• Aktualizováno

Rusko pozastavuje účast na dohodě o obchodu s obilím. V sobotu to podle agentury TASS oznámilo ruské ministerstvo obrany. Důvodem má být teroristický útok na zařízení Černomořské flotily a na lodě, které se podílejí na zabezpečení obilného koridoru. Ukrajina krok kritizovala.

Foto: Profimedia.cz

Loď s obilím

Článek

Rusko uvedlo, že za útokem provedeným za pomoci dronů je „kyjevský režim“ a britští specialisté. Do útoku bylo podle ministerstva zapojeno devět bezpilotních letounů a sedm dálkově ovládaných hladinových plavidel. Všechny stroje byly podle ruské strany zničeny.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že při útoku utrpěla škody jedna minolovka. Objevily se i nepotvrzené informace o dalších poškozených plavidlech, zejména poškozené fregatě Admirál Makarov. Tomu by odpovídalo i video zveřejněné v sobotu odpoledne na sociální síti Telegram údajně obsahující záběry z jednoho hladinového dronu.

Ukrajina incident zatím oficiálně nekomentovala.

Během dopoledních hodin byl nad sevastopolskými vodami vidět černý dým. Podle sevastopolských úřadů šlo jen o následné cvičení.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba v reakci na krok Ruska napsal, že Moskva používá falešnou záminku k zablokování obilného koridoru.

Šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak po útocích na Krymu obvinil Rusko z „vydírání“ a „vymyšlených teroristických útoků“ na vlastním území.

Kyjev zaútočil na Černomořskou flotilu, přiznalo Rusko

Evropa

Obě země se na konci července v Istanbulu dohodly na podmínkách obnovy přepravní trasy přes Černé moře. Na základě dohody, která měla platit 120 dnů, vyplula první loď s nákladem ukrajinské kukuřice z Oděsy 1. srpna.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj před nedávnem obvinil Rusko, že úmyslně zdržuje plavbu lodí, které mají vyvézt do světa obilí z ukrajinských přístavů.

Ukrajina patří mezi hlavní světové exportéry obilí, na dodávkách jsou závislé některé chudší země v Africe a na Blízkém východě.

Na Ukrajinu podle BBC připadá 42 procent slunečnicového oleje, 16 procent kukuřice a devět procent pšenice prodávaných na světovém trhu.

Ruský ministr zemědělství Dmitrij Patrušev v sobotu uvedl, že Rusko je připraveno v příštích čtyřech měsících s pomocí Turecka dodat zdarma chudým zemím až 500 000 tun obilí, a nahradit tak dodávky ukrajinského obilí.

Reklama

Výběr článků

Načítám