Hlavní obsah

Kyjev zaútočil na Černomořskou flotilu, přiznalo Rusko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruské námořnictvo v noci na sobotu odrazilo útok dronů v přístavu Sevastopol na Krymu, tvrdí místní úřady. Ruskem dosazený gubernátor Sevastopolu Michail Razvožajev řekl, že se jednalo o dosud největší útok na zařízení Černomořské flotily od počátku války. Útok po poledni potvrdilo i ruské ministerstvo obrany. Jedna z lodí prý byla lehce poškozena.

Foto: Profimedia.cz

Válečné lodě v Sevastopolském zálivu (ilustrační foto, 2015)

Článek

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že při útoku utrpěla škody jedna minolovka. Do útoku bylo podle ministerstva zapojeno devět bezpilotních letounů a sedm dálkově ovládaných hladinových plavidel. Stejně jako dříve místní proruské úřady i ministerstvo v Moskvě sdělilo, že všechny vzdušné cíle byly při útoku zničeny.

Ukrajina se k útoku na Sevastopol zatím oficiálně nijak nevyjádřila. Poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko na Twitteru zveřejnil video, na němž je vidět exploze v Sevastopolu. Dodal k tomu komentář, že podle některých zdrojů bylo zničeno několik lodí Černomořské flotily, a to včetně fregaty a výsadkové lodi.

Během dopoledních hodin byl nad Sevastopolskými vodami vidět černý dým. Podle sevastopolských úřadů šlo jen o následné cvičení. Ukrajinská média informují o explozích, které se v okolí Sevastopolu ozvaly.

Podle dalších, doposud neověřených, informací měla být zasažena mimo jiné fregata Admirál Makarov, jedna z lodí, ze které jsou na ukrajinské území odpalovány rakety Kalibr. Požár plavidel se mělo krátce po poledni podařit uhasit.

„Dnes od půl páté ráno různé systémy protivzdušné obrany v Sevastopolu několik hodin odrážely útoky dronů. Všechny bezpilotní letouny byly sestřeleny,“ uvedl Ruskem dosazený sevastopolský gubernátor Michail Razvožajev. Zda šlo o drony ukrajinské, či jiné, neuvedl.

Ukrajina na to reagovala s ironií, že Rusko zřejmě znepokojují bojoví komáři. Mluvčí ukrajinského jižního velení Natalija Humenjuková tak narážela na dřívější slova ruského velvyslance při OSN Vasilije Něbezniji, že Rusové na Ukrajině objevili drony, jež mohou šířit komáry, kteří jsou nakaženi nebezpečnými viry.

Razvožajev také řekl, že mezi zničenými drony byl i tzv. hladinový dron, který prý Ukrajinci používají pro ničení lodí. Kyiv Independent upozornil, že Ruskem Razvožajev neobvinil Ukrajinu ani nikoho dalšího z útoku. Uvedl pouze, že byl zaznamenán přelet dronů, které byly zničeny.

Později nicméně dle agentury TASS gubernátor doplnil, že sobotní útok dronů byl dosud největším od začátku invaze.

Během dopoledne byl zcela zastaven provoz trajektů. Ty dopravně propojují části přímořského města.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám