Hlavní obsah

Rusko chce pokrýt hlad Číny po plynu

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking
Aktualizováno

Rusko by rádo plně pokrylo poptávku Číny po plynu. Uvedl to místopředseda ruské vlády Igor Sečin během návštěvy v Pekingu.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Rusko je připravené plně pokrýt čínskou poptávku po této komoditě,“ nechal se slyšet Sečin, který je v delegaci ruského prezidenta Dmitrije Medveděva na oficiální návštěvě v Pekingu.

Rusko totiž patří mezi největší dodavatele plynu do Evropy a hledá nové cesty pro svůj odbyt. Čína se naopak dostala na první místo, pokud jde o spotřebu zemního plynu. Nejlidnatější země světa na něm vloni vystřídala Spojené státy a snaží se zajistit nové zdroje.

Podle Sečina by mohl být do poloviny příštího roku uzavřen s Čínou nový obchodní kontrakt. Na konci srpna Rusko zprovoznilo první 1000 kilometrů dlouhou část plynovodu z východní Sibiře, kudy bude proudit plyn právě do Číny.

V pondělí podepsal ruský energetický gigant Gazprom, který má monopol na export zemního plynu, dohodu o dodávkách této energetické komodity do Číny s tamní společností China National Petroleum Corp (CNPC).

Dodávka 30 miliard kubických metrů zemního plynu ročně má začít koncem roku 2015 a čínská strana bude muset zaplatit plnou výši, i kdyby dohodnutý objem z jakéhokoli důvodu neodebrala celý.

Podle dojednané dohody by Čína měla investovat v ruských plynárenských podnicích, které budou součástí exportní infrastruktury.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám