Hlavní obsah

Ruská centrální banka zvýšila základní úrok na 16 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská centrální banka zvýšila základní úrokovou sazbu o jeden procentní bod na 16 procent. Inflační tlaky podle jejího pátečního sdělení zůstávají vysoké. Rozhodnutí je v souladu s očekáváním analytiků, kteří předpokládali, že inflační tlaky umocněné nedostatkem pracovních sil, vysokým objemem úvěrů a slabým rublem donutí centrální banku prodloužit nynější zpřísňování měnové politiky.

Foto: Anton Vaganov, Reuters

Guvernérka ruské centrální banky Elvira Nabiullinová.

Článek

Guvernérka banky Elvira Nabiullinová na tiskové konferenci naznačila, že cyklus zpřísňování měnové politiky se blíží ke konci.

Centrální banka zahájila nynější zpřísňování měnové politiky v červenci, základní sazba se od té doby už více než zdvojnásobila. „Proinflační rizika zůstávají ve střednědobém horizontu značná,“ poznamenala banka. Varovala, že stabilizace inflace poblíž jejího čtyřprocentního cíle bude vyžadovat vysoké sazby po dlouhou dobu. Rizikem pro inflaci jsou podle ní i vyšší vládní výdaje, než se očekávalo.

Nabiullinová uvedla, že zvýšení o jeden procentní bod a ponechání sazeb byly v podstatě jediné zvažované možnosti, ale objevily se rovněž ojedinělé návrhy na výraznější zvýšení. Dodala, že podle základního scénáře je banka blízko konce zvyšování sazeb, ale v mnoha ohledech bude vše záviset na situaci.

Analytici se v názoru na budoucí kroky centrální banky rozcházejí. „Stále si myslíme, že přijde další zpřísňování, protože inflační tlaky dál narůstají,“ uvedl ekonom společnosti Capital Economics Liam Peach. Hlavní sazba se podle něj do konce příštího roku zvýší na 17 procent.

Analytik banky JP Morgan Anatolij Šal se domnívá, že zvýšení úroků bylo pravděpodobně poslední v rámci současného cyklu zpřísňování měnové politiky. Do konce příštího roku naopak očekává snížení sazby na úroveň kolem deseti procent.

Centrální banka rovněž uvedla, že inflace se letos bude pohybovat blízko horní hranice očekávaného rozpětí 7 až 7,5 procenta. Růst hrubého domácího produktu (HDP) pak zřejmě překoná říjnovou prognózu a přesáhne tři procenta.

ECB ponechala základní úrokovou sazbu na 4,5 procenta

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám