Hlavní obsah

Rozhodnutí o karlovarském Thermalu vláda odložila

Právo, ČTK, rop, vor, míš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Budoucnost karlovarského hotelu Thermal, který je každoročně srdcem Mezinárodního filmového festivalu, zůstává stále nevyřešena. Ministři totiž na svém středečním jednání o prodeji státního podílu ve firmě Thermal-F nerozhodli. Ve hře je i převedení podílu na Státní fond ČR pro podporu a rozvoj kinematografie, o tom však bude vláda rozhodovat až za tři měsíce.

Foto: Barbora Janečková

Cyklisté v česko-německých barvách se vydali na trať dlouhou 900 km.

Článek

Ministři rozhodovali mezi variantou prosazovanou Fondem národního majetku, ministerstvem financí (MF) a zdravotnictví, které navrhují prodej státního podílu ve veřejné soutěži, a variantou ministerstva kultury. To upřednostňuje převod akcií společnosti na Státní fond České republiky pro podporu a rozvoj české kinematografie za cenu jedné koruny za akcii, tedy asi za 450 korun. Obě varianty byly vládě předloženy proto, že se během roční diskuse nepodařilo nalézt shodu mezi ministerstvem financí a kultury. xxxx "Dojde-li k vyhlášení soutěže, její výsledky by měly být oznámeny do konce tohoto roku," řekla Právu mluvčí ministerstva financí Eva Nováková. Kritérii výběrového řízení by měly být výše nabídnuté kupní ceny a podnikatelský záměr. Podmínkou řízení by mělo být další zajištění lázeňské péče a konání Mezinárodního filmového festivalu.

Město má obavy

Prodeje Thermalu soukromé firmě se však bojí zejména pořadatelé Mezinárodního karlovarského filmového festivalu, který každoročně v Thermalu probíhá. Obavy má i město, protože hotel je zdrojem ubytování pro lázeňské hosty. Obavy panují i z toho, že by hotel mohli koupit ruští podnikatelé, v jejichž zájmu by patrně pořádání festivalu či ubytování českých hostů například na lázeňský poukaz patrně nebylo. Jakákoli privatizace ohrozí pořádání filmového festivalu, těch pár set miliónů za to nestojí, uvedl před několika měsíci ministr kultury Pavel Dostál.

První privatizace se nepovedla

Proti řešení ministerstva financí, které chce hotel prodat ve veřejné soutěži, hovoří údajně několik faktů. Především to, že hotel byl již dvakrát prodán a následky prodeje nakonec musel vždy řešit soud. Soudní spor o to, kdo je vlastně majitelem hotelu Thermal, trval dokonce šest let.

Za Thermal, který má 273 pokojů a kapacitu 440 lůžek, slíbil v roce 1993 Libanonec Ahmed Rida Moutayrek zhruba půl miliardy korun, ačkoli vyvolávací cena byla o polovinu nižší. Ještě dříve než byla suma uhrazena prodal Moutayrek hotel za 276 miliónů korun česko-švýcarské společnosti Helvetia - house, na kterou byl hotel také zapsán v katastru nemovitostí.

Fond národního majetku se po této transakci obrátil na soud, který po šesti letech rozhodl, že se hotel vrátil zpět do vlastnictví státu. Majitelem karlovarského hotelu je nyní akciová společnost Thermal-F, jejímž stoprocentním akcionářem je Fond národního majetku. Thermal vykázal v roce 2002 celkové tržby 179 miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám