Hlavní obsah

Royal Bank of Scotland dostala pokutu 390 miliónů liber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Royal Bank of Scotland (RBS) musí podle BBC zaplatit britským a americkým úřadům, pokutu ve výši 390 miliónů liber (11,7 miliardy korun) kvůli machinacím s mezibankovní sazbou LIBOR. Očekává se, že odstoupí šéf investičního oddělení finančního domu John Hourican, přestože nic naznačuje, že by byl do skandálu zapleten.

Foto: Luke Macgregor, Reuters

Sídlo banky Royal Bank of Scotland

Článek

Britskému úřadu pro finanční dohled musí RBS zaplatit 87,5 miliónu liber a zbytek má zaplatit americkým úřadům včetně ministerstva spravedlnosti.

Vyšetřování prokázalo, že 21 zaměstnanců se dopouštělo machinací. Ti už byli propuštěni nebo potrestáni. Ukázalo se také, že v bance selhala kontrola. Finanční dům ale jako celek není viněn ze záměrné manipulace se sazbou.

RBS spolu s dalšími bankami ovlivňovala během finanční krize mezibankovní sazbu LIBOR, která určuje, za kolik si banky půjčují peníze. Další účastníci skandálu banky Barclays a UBS už pokuty dostaly. [celá zpráva]

Britský ministr obchodu Vince Cable už zdůraznil, že vláda zajistí, aby pokuty šly z bonusů zaměstnanců a ne z daní poplatníků nebo střadatelů, protože vláda vlastní 81 procent částečně znárodněné RBS.

Barclays, která byla potrestaná jako první, zaplatila 290 miliónů liber. [celá zpráva]

Sazba LIBOR
LIBOR (London Interbank Offered Rate - londýnská mezibankovní nabídková sazba) - je referenční hodnota úrokových sazeb na trhu mezibankovních depozit v Londýně kalkulovaná každý den podle jednotných pravidel na základě kotací referenčních bank pro prodej mezibankovních depozit v USD. Pokud ji někdo předem zná, může toho využít k nákupům nebo prodejům.

Reklama

Výběr článků

Načítám