Hlavní obsah

Banka Barclays zaplatí rekordní pokutu kvůli manipulaci s úrokovými sazbami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská banka Barclays zaplatí americkým a britským úřadům nejméně 450 miliónů dolarů (asi 9,3 miliardy korun) jako urovnání obvinění, že se snažila manipulovat s mezibankovními úrokovými sazbami. Od americké Komise pro termínové obchodování s komoditami (CFTC) dostala banka největší civilní pokutu, jakou kdy úřad udělil, a rekordní je i sankce do britského úřadu pro dohled nad finančním trhem FSA.

Článek

Podle obvinění se několik bank z Evropy, USA a Japonska včetně Barclays snažilo manipulovat se sazbami LIBOR, které se používají pro nastavení úrokových sazeb u cenných papírů a úvěrů za stovky biliónů dolarů. Banky mohly rovněž prostřednictvím těchto sazeb nelegálně ovlivňovat podmínky na trhu s deriváty.

Podle CFTC se Barclay snažila manipulovat se sazbami čtyři roky počínaje rokem 2005 téměř denně. Barclays zaplatí úřadu pokutu 200 miliónů dolarů. Další peníze zaplatí americkému ministerstvu spravedlnosti a britskému FSA. Rovněž pokuta od FSA 59,5 milionu liber (asi 1,9 miliardy korun) je největší, jakou kdy britský regulátor uložil.

Kormě FSA a CFTC podezření z manipulace se sazbami LIBOR vyšetřují také Evropská komise a úřady v Japonsku. Do případu jsou zapletené rovněž banky Citigroup, HSBC, Royal Bank of Scotland a UBS.

Prezident Barclays Bob Diamond oznámil, že se spolu se třemi dalšími vysoce postavenými výkonnými představiteli banky kvůli pokutě vzdá letošních odměn, připomínají agentury AP a Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám