Hlavní obsah

Roselli byl možná unesen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA/PRAHA

Šéf představenstva Union Group Giuseppe Roselli se možná stal obětí únosu. Policie nyní ověřuje tuto hypotézu. "Prověřujeme tuto informaci a pátráme po něm," řekl ČTK zástupce ředitele pražské policie Zdeněk Janíček. Pro Roselliho nepřítomnost musela být v úterý dopoledne zrušena mimořádná valná hromada Union banky.

Článek

"Roselli zastupuje většinu, takže valná hromada nebyla usnášeníschopná. Odvolalo se to, i když se dostavili akcionáři, protože nepřišel. Postrádá se od včerejšího večera," řekl ČTK v úterý nejmenovaný zdroj. Případem se podle Janíčka zabývá pražský odbor pro boj s organizovaným zločinem.

V případě UB bylo podáno několik trestních oznámení. Jedno podala advokátní kancelář zastupující hlavního akcionáře UG italské firmy Invesmart. Policie v kauze UB prošetřuje podezření ze tří trestných činů, a to podvodu, poškozování cizích práv a pomluvy. Giuseppe Roselli měl podepsat směnku na tři milióny eur, která měla zajistit úvěr Union banky spřízněné firmě. Šéf Invesmartu Paolo Catalfamo, který měl podepsat druhou směnku na stejnou částku, ji ale označil za podvrh a podal v této souvislosti trestní oznámení na neznámého pachatele.

Podle informací ČTK měli na dnešní mimořádné valné hromadě UB vstoupit do jejího dozorčího orgánu zástupci společnosti Goldman Sachs, která s Invesmartem zpracovává vizi dalšího vývoje banky. Skupina Goldman Sachs hodlá akcie banky odkoupit. V Union bance má 75,36 procenta Union Group. Od loňského října je jeho největším vlastníkem s podílem 70 procent italský Invesmart, který má ještě 22,6 procenta akcií Union banky.

Padělatel mohl způsobit škodu půl miliardy

Zatím neznámý pachatel, který padělal listiny, na jejichž základě poslal soud do konkurzu Českou revitalizační alias Union banku, mohl svým činem ohrozit dobré jméno banky. Tím mohl vyvolat takzvaný run na banku - masivní vybírání vkladů. V případě Union banky to ale nebyl možné, neboť ta již více než dva měsíce vklady nevyplácí a její pobočky jsou uzavřeny.

Soud v Ústí nad Labem poslal Union banku do konkurzu minulé pondělí, v pátek byl však konkurz zrušen. Soudce Jiří Berka uvedl, že o uvalení konkurzu rozhodl na základě padělaného notářského zápisu o mimořádné valné hromadě (Union banky) ze 20. března. Notářský zápis údajně vyhotovil plzeňský notář Josef Burda. "Potvrdil, že nic takového nevyhotovil," uvedl minulý týden Berka.

Znepokojena událostmi kolem Union banky je i Česká národní banka, protože Union banka stále vlastní licenci. Výplata pojištěných vkladů v Union bance by však neměla být událostmi ohrožena. Fond pojištění vkladů slibuje, že ji přes pobočky GE Capital Bank zahájí kolem 20. května.

Reklama

Související témata:

Související články

Konkurz Union bance zařídil její exředitel

Krajský soud v Ústí nad Labem v úterý prohlásil konkurz na společnost Česká revitalizační. Znamená to bankrot Union banky, protože jde o jeden a tentýž...

Výběr článků

Načítám