Hlavní obsah

Cena ropy zažívá volný pád

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ceny ropy na světových trzích se ve středu prudce propadly, nejprve poklesly řádově o dolary za barel po oznámení o možnosti uvolnění zásob, pak slétly ještě níž poté, co Spojení arabské emiráty a Irák oznámily, že podpoří zvýšení těžby. Barel ropy Brent spadl na 106 dolarů, zatímco včera jeho cena atakovala 130 dolarů. Cena lehké americké ropy WTI klesla zhruba o 14 dolarů na 109 dolarů za barel.

Foto: Angus Mordant, Reuters

Těžba ropy v Texasu

Článek

Mezinárodní agentura pro energii během dne oznámila, že by mohla uvolnit další zásoby poté, co USA ve středu zakázaly dovoz ruské ropy. Ceny kontraktů následně začaly klesat ke zhruba 120 dolarům za barel v případě ropy Brent a 116 v případě WTI.

Někteří investoři navíc usoudili, že zákaz dovozu ruské ropy do USA nebude mít tak velké následky, a začali zisky z posledních dní vybírat. „To, že si investoři uvědomili, že tento zákaz nemusí způsobit žádný šok, v nabídce hraje také roli,“ řekl agentuře Reuters analytik Tamas Varga.

Biden chtěl s Araby jednat o náhradě za ruskou ropu. Odmítli ho

Válka na Ukrajině

USA každý měsíc dovezou z Ruska asi 20,4 milionu barelů ropných produktů, je to asi osm procent dovozu kapalných paliv.

V podvečer středoevropského času SAE a Irák oznámily, že podpoří zvýšení těžby v rámci kartelu OPEC, a ceny ještě víc spadly až k hodnotám kolem 110 dolarů za barel v případě ropy Brent.

V posledních dnech šly ceny ropy prudce nahoru. Před útokem Ruska na Ukrajinu byla například cena ropy Brent lehce pod 100 dolary za barel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám