Hlavní obsah

Rohlík.cz končí s toastovým chlebem od Penamu kvůli stomilionové české dotaci na linku

Novinky, bož

Internetový prodejce Rohlík.cz stahuje z prodeje toastový chléb Penam z koncernu Agrofert. Důvodem je stamilionová subvence, kterou Penam dostal od českého státu v rámci předfinancování evropských dotací. Evropská unie (EU) ale dotace Agrofertu ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše zastavila a stát o jejich proplácení ani nežádá.

Foto: Milan Malíček, Právo

Sídlo společnosti Agrofert na pražském Chodově

Článek

„Na základě doporučení generálního ředitelství Evropské komise pro regionální politiku a pro zaměstnanost z prosince 2018 rozhodlo MF, že nebudou Evropské komisi předkládány žádosti o platbu obsahující výdaje projektů příjemců skupiny Agrofert,” sdělil Novinkám mluvčí ministerstva financí Zdeněk Vojtěch.

„Jedním z těchto projektů byla také zmíněná inovační linka na výrobu toastového chleba Penam,” dodal.

Rohlík.cz produkt Penamu označil za podezřelý. „Podporu si podle nás zaslouží pekárny, které odvádí poctivější práci a obejdou se bez pochybných milionových dotací,“ uvedla firma na Twitteru.

„Dokud se nevyvrátí podezření, stahujeme s okamžitou platností toastový chléb Penam z prodeje,“ oznámila společnost Rohlík.cz v úterý.

Na skutečnost, že linku na toastový chleba od Penamu dotuje český stát částkou 100 milionů korun, v pondělí upozornil server iRozhlas.

Penam loni v březnu spustil v Herinku u Prahy v Pekárně Zelená louka moderní linku na toastový chléb. Firma tvrdí, že díky ní bude vyrábět zdravější a chutnější chleba bez konzervantů.

Náklady na stavbu měly dosahovat 400 milionů, z toho 100 milionů se mělo zaplatit z evropských dotací. Tuto částku nejprve vyplatil český stát, následně měl požádat EU o zpětné proplacení. Po zastavení dotací pro Agrofert ze strany Bruselu k tomu však již nedošlo.

Reklama

Výběr článků

Načítám