Hlavní obsah

Říman uvnitř ODS narazil kvůli rovné dani

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vstřícné gesto, které v úterý udělal stínový ministr průmyslu ODS Martin Říman vůči lidovcům, narazilo ve vlastních řadách. Říman uvedl, že by navzdory konceptu rovné daně bylo možné zachovat dvě sazby DPH a domluvit jejich postupné sbližování.

Článek

Rozhořčil tím hlavně autora daňové reformy a stínového ministra financí ODS Vlastimila Tlustého. "Pozvolné zavádění rovná se pozvolné efekty, v tomto případě efekty, které by se nedostavily do konce volebního období," řekl Právu Tlustý.

"Pan Říman není stínový ministr financí, já se k jeho živnostenským a průmyslovým věcem také nevyjadřuji," uvedl Tlustý. Ani předseda ODS Mirek Topolánek nebyl nadšen. "Neopouštíme koncept rovné daně, ani náhodou. Diskuse je možná, ale já preferuji rovnou daň čistou, beze změn a pan Říman taky," řekl Právu.

Podle šéfa lidovců Miroslava Kalouska ODS nemůže počítat s tím, že své představy uplatní stoprocentně. "Pro nás snížená sazba pro sociálné citlivé položky - potraviny, léky a ubytovací služby - je tak výrazná priorita, že si nedokážu představit jednotnou sazbu DPH," řekl Právu. Lidovci by chtěli prosadit dvě hladiny DPH - 18 a devítiprocentní.

Reklama

Související články

Rovnou daň lidé spíše zavrhují

Pouze necelá polovina Čechů (46,8 procenta) si pod pojmem rovná daň správně vybaví, že všichni lidé odvádějí stejné procento daně. Rovnou daň, kterou prosazuje...

Výběr článků

Načítám