Hlavní obsah

Říman navrhne vládě úplné zrušení registračních pokladen

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS) chce navrhnout vládě zrušení registračních pokladen. Ty měly být původně zavedeny již od 1. ledna letošního roku, Sněmovna ale rozhodla o odkladu této povinnosti na začátek roku 2008.

Článek

"Návrh zákona na rušení registračních pokladen je již v připomínkovém řízení a v průběhu několika týdnů ho projedná vláda. Věřím, že se pak ve Sněmovně najde většina pro jeho podporu," uvedl ve čtvrtek Říman v diskuzi se čtenáři Novinek.cz

Podle něj není pravda, že by zavedení registračních pokladen přineslo větší výběr daní a zmenšení daňových úniků. "Například slovenská zkušenost je řekněme rozpačitá," dodal.

Ministr se také vyjádřil ke svému plánu sloučit agentury CzechTrade a CzechInvest. "Mám k dispozici několik studií na toto téma, a pokud se na něčem shodují , pak na tom, že sloučení je správným krokem. Příliv investic do země a na druhé straně podpora vývozu má mnoho společného a synergický efekt spojení nemá jen ekonomický význam, ale i význam z hlediska fungování těchto organizací," řekl.

Podle šéfa ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) je třeba upravit sociální dávky tak, aby se nevyplácelo nepracovat. "Ať přijdu kamkoliv do jakékoliv fabriky, první nářky jsou na adresu nedostatku lidí, kteří chtějí pracovat, a to i v regionech s nadprůměrnou nezaměstnaností. Na ministerstvu připravujeme plán, jak v některých profesích usnadnit zaměstnávání cizinců, protože např. svářeči opravdu na trhu nejsou," vysvětlil.

Česko by mohlo kvůli blokádám zažalovat Rakousko

Na otázku, proč ČR nezažaluje Rakousko kvůli tomu, že hraničními blokádami na protest proti jaderné elektrárně Temelín zamezuje volnému pohybu osob a zboží, Říman odpověděl: "Pokud by se ale situace stále vyvíjela nedobrým směrem, pak to, co navrhujete vy, je posledním řešením."

Skoro všechna povolení rakouských úřadů se podle něj týkala demonstrace a nikoliv blokády, ke kterým docházelo samovolně v průběhu demonstrací. "Ani předchozí vlády ani tato nechce přilévat olej do ohně a snažíme se být tou umírněnější stranou," poznamenal.

Říman chce také mít jasno, proč v Temelíně dochází často k závadám a znát návrhy na zlepšení situace. "Tyto závady nemají žádný vliv na bezpečnost, ale vytvářejí Temelínu nedobrou pověst, takže je v zájmu všech je minimalizovat," uvedl.

Proto se příští týden ministr sejde s generálním ředitelem ČEZ Martinem Romanem a předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Danou Drábovou. Ministr má v úmyslu provést organizační audit elektrárny. "Závady jsou podle mého názoru způsobeny dominantně lidským faktorem," dodal.

Podle ministra jsou ve srovnání s Temelínem rozhodně nebezpečnější rakouské lanovky a tunely. "Tím nechci říct, že jsou nekvalitní, ale je to jako byste se ptal, zda člověk dojde spíše úhony v Temelíně nebo na dálnici," poznamenal.

Pokud by ČR přistoupila na vybudování radarové základny USA, mělo by to podle Římana dlouhodobě pozitivní dopad i na ekonomiku. "Existence základny bude znamenat dlouhodobě stabilitu pro ČR a stabilita je jednou z nutných podmínek úspěšného ekonomického vývoje. Já jsem zastáncem umístění základny u nás," doplnil.

Reklama

Související články

Říman: Česku bude brzy chybět elektřina

České republice hrozí, že už v nejbližších letech pocítí nedostatek elektrické energie. "V současnosti máme elektřiny nadbytek a asi jednu čtvrtinu produkce...

Výběr článků

Načítám