Hlavní obsah

Řidiči z Ostravy se inspirovali, začala stávkovat i auta s pečivem

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Sotva v pondělí o půlnoci skončila po šesti dnech stávka řidičů Dopravního podniku Ostrava, v úterý další stávku oznámili řidiči z ostravské pobočky soukromé pekárenské firmy Penam v Ostravě-Martinově. Výstražná dvouhodinová stávka vypukla úderem úterní půlnoci.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Stávkující dopraváci procházeli v pondělí centrem Ostravy.

Článek

„Zaměstnavatel s námi od letošního února odmítá kolektivně vyjednávat o platech, přitom mu to zákon ukládá. Svůj návrh jsme mu předložili v únoru a od té doby se nic neděje. V dubnu jsme proto vstoupili do stávkové pohotovosti. Jelikož se přístup vedení podniku ale stále nezměnil, tak jsme přistoupili k výstražné dvouhodinové stávce, která začne v úterý o půlnoci,“ sdělil Právu předseda odborové organizace Řidiči Martinov Dalibor Chytroš.

Dodal, že mzdy v Penamu stále klesají. „Před rokem jsme měli o čtyři až pět tisíc korun více než nyní,“ upozornil Chytroš s tím, že pokud bude dvouhodinová stávka vedením nějakým nezákonným způsobem napadena, tak jsou ochotni ihned vstoupit do časově neomezené stávky.

„Podpořilo nás 85 procent našich zaměstnanců ze zhruba 150. Je ale otázkou, jestli se nezaleknou a do stávky opravdu vstoupí,“ řekl v úterý odpoledne šéf martinovských odborů.

Stávkokazi se obávají o práci

Jeho kolega Jaroslav Odehnal, který je předsedou Regionálního odborového svazu (ROS), do něhož zmíněná organizace spadá, doplnil, že mezi stávkokazi jsou převážně ti, kteří rozvážejí pečivo do nemocnic a lidé mající strach o práci. „Na stávku máme ze zákona právo, jen vyjadřujeme svůj nesouhlas s jednáním zaměstnavatele,“ zkonstatoval Chytroš.

Podle generálního ředitele Penamu Jaroslava Kurčíka však jde o nezákonný krok odborářů.

„Nejsou splněny podmínky pro stávkovou pohotovost, natož pro vyhlášení stávky. Odborářům z Martinova jsme říkali, spojte se s ostatními kolegy z našich odborových organizací, kterých je osm a bez problémů společně jednáme už deset let. S nimi už máme uzavřenou kolektivní smlouvu. Nemůžeme přece zvýhodňovat pracovníky z Ostravy-Martinova před těmi z Olomouce či jinými. Když se s nimi spojí, jsme ochotni otevřít znovu tuto kolektivní smlouvu a dojednat nové podmínky,“ sdělil Kurčík.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám