Hlavní obsah

Řidiči mohou využívat nový úsek D1 u Ostravy

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA
Aktualizováno

Nejstarší dálniční tah v republice D1 se v úterý dočkal prodloužení. Jde o úsek kolem Ostravy, označovaný D47. Zhruba 12kilometrová trasa vede z Bílovce do Ostravy a Rudné. Motoristé se na dálnici projedou již v úterý odpoledne. Kompletní propojení D1 z Prahy do Ostravy bude podle Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v příštím roce.

Foto: Josef Gabzdyl, Právo

Článek

Na nový úsek D47 bude ještě v letos roce napojen úsek z Lipníku nad Bečvou po Bělotín. Dohromady tak bude mít komunikace 27 kilometrů. Úsek D47 se od úterního odpoledne bude označovat už jen jako dálnice D1, protože je její součástí.

„Další úseky dálnic budou zprovozněny v roce 2009, čímž dojde k propojení Prahy a Ostravy. Půjde o velmi důležitý posun v historii české dálniční infrastruktury,“ vysvětluje generální ředitel ŘSD Alfred Brunclík. Prozatím však stávající D1 a nový úsek D47 dělí od sebe desítky kilometrů regionálních silnic.

:. Nový úsek dálnice D1. foto: ŘSD

Součástí D47 je přes kilometr dlouhý tunel. Ten má chránit přilehlé lázně Hýlov.

Úsek se bude napojovat na polskou A1 a dohromady bude mít 377 kilometrů. Otevření D47 má pomoci rozvoji ostravského regionu a napojení celé oblasti na vnitrostátní dopravní infrastrukturu. Dálnice navíc bude sloužit k hospodářskému rozvoji Ostravska.

:. Otevření nového úseku D1 u Ostravyfoto: Právo/Josef Gabzdyl

D47 v číslech:

  • délka: 11 677 metrů
  • tunel: 1088 metrů
  • mostní objekty: 17
  • cena: 6 041 000 000 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám